Πιθανά παραμένουν και τα τρία βασικά σενάρια της πρόκλησης του γενικού μπλακ άουτ στην Ιβηρική, σύμφωνα με τον ερευνητή του ΜΙΤ και Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλη Μπλέτσα, ωστόσο ως πιο πιθανό προτάσσει το ενδεχόμενο της επίδρασης ενός μετεωρολογικού φαινομένου, όπως ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα αυτή τη στιγμή και θα ήταν ανεύθυνο να αποκλείσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Απλά πηγαίνουμε με τη λογική του ξυραφιού του Όκαμ, δηλαδή ψάχνουμε τις πιο πιθανές εξηγήσεις. Έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα σε μία πολύ μεγάλη γραμμή μεταφοράς, η οποία μεταφέρει πάρα πολύ φορτίο πάνω, μπορούν να αλλάξουν την αντίσταση της γραμμής μεταφοράς, μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον φόρτο ή να μειώσουν απότομα το φορτίο το οποίο θα δημιουργήσει αλλαγή στη συχνότητα της ηλεκτροπαραγωγής, θα οδηγήσουν το δίκτυο σε ταλαντώσεις και θα πρέπει να κλείσει απότομα το δίκτυο για να μην έχουμε ζημιές. Επομένως να μην το αποκλείουμε και αυτό το θέμα. Ίσως είναι το πιο πιθανό».
Ερωτηθείς κατά πόσο γίνονται οι αναγκαίες επενδύσεις στην ασφάλεια των συστημάτων έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ευστάθειας, ο κ. Μπλέτσα σημείωσε «είμαστε πιο πίσω. Το δίκτυο ήταν φτιαγμένο με άλλη αρχιτεκτονική κατά νου, με την αρχιτεκτονική των λίγων και μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών μονάδων και τη ροή της ενέργειας προς μία κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή τα δίκτυα υποστηρίζουν ροές οι οποίες είναι δυναμικές και αλλάζουν κατευθύνσεις αναλόγως πού είναι τα φορτία και υπάρχει μεγάλη προσπάθεια τεχνική έτσι ώστε να επικαιροποιηθούν τα δίκτυα. Εκείνο που ξέρω και μπορώ να σας πω είναι ότι στην Ελλάδα οι διαχειριστές του δικτύου επενδύουν στο κομμάτι του ελέγχου και στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας που με ενδιαφέρει εμένα».
«Από εκεί και πέρα τι κάνει η κάθε χώρα και ειδικά τι κάνει μια μεγάλη χώρα και γενικά, όταν έχεις ένα σύστημα τόσο μεγάλο και τόσο περίπλοκο, πάντα υπάρχουν κερκόπορτες. Δηλαδή υπάρχουν αδύναμα σημεία τα οποία αν τα ξέρει κάποιος ή αν τύχει κάτι στα συγκεκριμένα σημεία, μπορούν με το φαινόμενο της χιονοστιβάδας να ρίξουν κάτω όλο το δίκτυο. Σαν αυτό που είχαμε στην Ισπανία. Το λέω αυτό διότι αν ισχύει αυτό που ακούσαμε στην αρχή από τους Πορτογάλους κυρίως, ότι το πρόβλημα ήταν σε γραμμές 400 κιλοβόλτ, δεν είναι ακριβώς η περιφέρεια του δικτύου, είναι κάποια από τα κεντρικά σημεία του δικτύου. Επομένως, γι’ αυτό λέω ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι έγινε. Πάντως αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η πραγματικότητα ήταν λίγο πιο πεζή από τη φαντασία. Δηλαδή το φαινόμενο του Zero Day, εμείς του δίνουμε τη μικρότερη δυνατή πιθανότητα να ήταν υπεύθυνο για κάτι τέτοιο, χωρίς σε καμία περίπτωση να το υποβαθμίζουμε αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Μπλέτσας.
Σχετικά με την επόμενη στη σειρά πιθανή εκδοχή της ηλεκτρικής αστάθειας λόγω υπερπροσφοράς ενέργειας από ΑΠΕ, ο κ. Μπλέτσας εξήγησε τα εξής. «Από τη στιγμή που το δίκτυο διανομής γίνεται όλο και πιο περίπλοκο αυτή τη στιγμή, διότι παλιότερα είχαμε λίγα μεγάλα εργοστάσια και πολλούς μικρούς καταναλωτές, αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε πάρα πολλούς παραγωγούς και προφανώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συντελούν σε αυτό και το δίκτυο διανομής θα πρέπει να είναι πάντα ισορροπημένο. Δηλαδή πάντα θα πρέπει η παραγωγή να εξισορροπεί με την κατανάλωση. Αυτό χρειάζεται έναν πολύ συνεχή και λεπτομερή χειρισμό και αυτό που φαίνεται να έγινε στην Ιβηρική ήταν ότι είχαμε δύο αλλαγές απότομες στο δίκτυο, οι οποίες έγιναν με πολύ μικρό διάστημα μεταξύ τους. Επομένως, οι διαχειριστές του δικτύου δεν πρόλαβαν να αντιμετωπίσουν την πρώτη και ήρθε γρήγορα μία δεύτερη αλλαγή στο φορτίο. Αυτό δημιουργεί αστάθεια στο δίκτυο και έχουμε το φαινόμενο που έχουμε».
Σημείωσε ωστόσο ότι οι εναλλαγές στο δίκτυο ήταν πάρα πολύ μεγάλες, επομένως η πράσινη εκδοχή ίσως και να μην είναι η επικρατούσα, διότι συνήθως οι ανανεώσιμες πηγές δεν έχουν πάρα πολύ μεγάλη ισχύ.
Απαντώντας στο πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτό, ο κ. Μπλέτσας περιέγραψε πως προστατευόμαστε βάζοντας ένα νευρικό σύστημα πολύ λεπτομερές πάνω από το δίκτυο διανομής, έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο και με όσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια γίνεται τη λειτουργία του, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα επέμβασης.
«Στην Ελλάδα, ένα πρόβλημα που έχουμε είναι ότι έχουμε πάρα πολλούς μικρούς παραγωγούς, τους οποίους δεν μπορούν να τηλεχειριστούν οι διαχειριστές του δικτύου, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ. Ο ΑΔΜΗΕ τις υψηλές τάσεις ο ΔΕΔΔΗΕ τις χαμηλές. Και εκεί προληπτικά όταν έχουμε τέτοιου είδους καταστάσεις γίνονται κάποιες ενέργειες ζητάνε από αυτούς τους παραγωγούς να φύγουν από το δίκτυο εθελοντικά έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου από την πλευρά των διαχειριστών» σημείωσε ο κ. Μπλέτσας, ενώ ως προς την αποτελεσματικότητα της εν λόγω διαχείρισης, ανέφερε πως «πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».
Πάντως επισήμανε ότι εγκαθίστανται πιο αυτοματοποιημένα συστήματα και ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει και εξοπλισμό τηλεχειρισμού στους μικρούς παραγωγούς, έτσι ώστε να υπάρχει και καλή τηλεμετρία και καλή δυνατότητα τηλεδιοίκησης.
Σε όσο αφορά στο επεισόδιο της Ιβηρικής, ο κ. Μπλέτσας υποστήριξε ότι ίσως να υπήρξε κάποια αστοχία στο σύστημα ελέγχου.
«Θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να έχουμε το τελικό πόρισμα. Εμένα μου έκανε εντύπωση ότι υπήρξε μια ασυμφωνία μεταξύ του Ισπανού πρωθυπουργού και του πλέον αρμόδιου να μας ενημερώσει, που ήταν ο διευθύνων του Διαχειριστή Δικτύου ως προς τα αίτια, εμένα αυτό μου έκανε περισσότερο εντύπωση. (…) Δεν ξέρω ακριβώς την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία, ποια είναι τα κίνητρα τα οποία μπαίνουν στη μέση. Προφανώς θα πρέπει να περιμένουμε, όπως γίνεται πάντα, όταν έχουμε μια αστοχία σε ένα τόσο περίπλοκο σύστημα, πάντα θα περάσει αρκετός καιρός για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, η οποία όμως δεν νομίζω ότι θα είναι ποτέ η απόλυτα ακριβής. Δηλαδή πάντα θα μπουν και κάποιες εικασίες μέσα. Από κει και πέρα, εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι επειδή το δίκτυο το ισπανικό είναι πολύ μεγαλύτερο από το ελληνικό και έχει πολύ περισσότερους παραγωγούς και καταναλωτές μέσα, η ανάκτηση του δικτύου θα έπαιρνε έτσι κι αλλιώς πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι θα έπαιρνε ένα ανάλογο περιστατικό στην Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Μπλέτσας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος