Μ. Λογοθέτης (Γ. Γ. Δημόσιας Τάξης) στο Πρώτο: Οι γερμανικές αρχές είχαν αρνηθεί την ελληνική συνδρομή στο Βερολίνο – Αντίθετα, εδώ βρίσκονται ήδη Ιταλοί αστυνομικοί (audio)

Αρνητική απάντηση είχαν δεχθεί οι ελληνικές αρχές όταν εκδήλωσαν αντίστοιχα στις γερμανικές, την πρόθεσή τους να συνδράμουν με ενισχύσεις στο Βερολίνο, 15 ημέρες περίπου πριν τις συμπλοκές που έλαβαν χώρα μεταξύ των οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στη γερμανική πρωτεύουσα το βράδυ του Σαββάτου, όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Επειδή οι ελληνικές αρχές πιστεύουν στην αρχή της συνεργασίας και στην αξία αυτής, προφανώς είχαμε έρθει σε επαφή με τις γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις και τους είχαμε δηλώσει την πρόθεσή μας να στείλουμε ενισχύσεις, με ποια έννοια, υπάρχουν ειδικά τμήματα σε κάθε αστυνομία, τα λεγόμενα τμήματα αθλητικής βίας που έχει ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να αναγνωρίσουν οπαδούς οι οποίοι επιλέγουν να δημιουργούν συγκεκριμένα ζητήματα, είναι βίαιοι, έχουν μια συμπεριφορά περίεργη ή ξεφεύγουν από τα όρια. (…) Ήρθαμε σε επαφή με τις γερμανικές αρχές εδώ και δεκαπέντε μέρες. Με λύπη θα σας πω ότι δυστυχώς οι γερμανικές αρχές μας απάντησαν ότι δεν επιθυμούσαν την παρουσία των δικών μας αστυνομικών δυνάμεων στη Γερμανία για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου FinalFourκαι εξ αυτού του λόγου, φυσικά δεν πήγε κανείς από εμάς. Νομίζω ότι θα είχαμε μια συμβολή. Επίσης, σε αντίστοιχο αίτημα των ιταλικών αρχών, προφανώς και αποδεχθήκαμε τη συνεργασία και βρίσκονται ήδη εδώ Ιταλοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα συνδράμουν κυρίως όσον αφορά τη διαχείριση των οπαδών της φιλοξενούμενης στη χώρα μας ιταλικής ομάδας Φιορεντίνα, για να αποφύγουμε, αυτά τα έκτροπα που είδαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λογοθέτης.

Αυτή η διάθεση συνεργασίας από την ελληνική πλευρά, απορρίφθηκε από την γερμανική, επισήμως με έγγραφη απάντηση μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και έλεγε «ότι δεν επιθυμούμε, νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται και έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη.

«Έχουμε μια διάθεση μόνοι μας να υποτιμούμε τη χώρα μας ή να υπερ-προβάλλουμε τα λάθη που γίνονται. Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν σε αντίστροφη περίπτωση στην Ελλάδα, δηλαδή αν μας είχαν πει οι Γερμανοί να έρθουν εδώ να βοηθήσουν και είχε πει η Ελληνική Αστυνομία το όχι, σήμερα θα ήμασταν απολογούμενοι. Βλέπετε ότι οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να είναι και συνηθισμένες, από υπερηφάνεια ή οτιδήποτε άλλο και φυσικά παίρνει ο καθένας και το ρίσκο. Θέλω λοιπόν να πω ότι πολλά πράγματα στη χώρα μας τα κάνουμε πολύ καλά, εγκαίρως και σωστά και μετά δυστυχώς απολογούμαστε για κάποιες λεπτομέρειες» προσέθεσε ο κ. Λογοθέτης.

Για τον μεγάλο τελικό της Τετάρτης με τη Φιορεντίνα και τον Ολυμπιακό για το Conference League, ο κ. Λογοθέτης επισήμανε για όλους όσους θα συμμετέχουν και θα βρίσκονται σε εκείνη την περιοχή ότι καλό είναι να λαμβάνουν συνεχόμενα την πληροφόρηση που θα βγαίνει από το site της UEFA είτε της Ελληνικής Αστυνομίας.


Είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει από σήμερα μέχρι την Πέμπτη, ανέφερε ο κ. Λογοθέτης και κάποια από τα μέτρα ξεκινούν από σήμερα, όπως επιτήρηση κάποιων οδών, η επιτήρηση κάποιων σημείων, αυξημένη αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας όπου κάποιοι από τους φιλάθλους της Φιορεντίνα, ενδεχόμενα να κινηθούν. Η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης δεν έχει αρχίσει ακόμη. Θα ξεκινήσει από την Τρίτη το βράδυ αργά στη στενή περιοχή και δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει από τώρα το κοινό.

«Στην τοπική κοινωνία έχουν μεταφερθεί οι οδηγίες από τον Δήμο και από την Ελληνική Αστυνομία και από το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Οι κάτοικοι συνεργάζονται, γνωρίζουν ότι πρέπει να πάνε να πάρουν τις διαπιστεύσεις της στενής περιοχής από τον Δήμο, αν δεν κάνω λάθος το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, για να έχουν και αυτοί την ελευθερία κίνησης στην περιοχή. Ακόμα και η αστυνομία έχει διαπιστεύσεις. Όλοι όσοι κινούνται σε αυτό τον ελεγχόμενο χώρο έχουν κάποιου είδους διαπίστευση. Είναι μέτρα τα οποία είχε λάβει η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες» επισήμανε ο κ. Λογοθέτης, τονίζοντας με την ευκαιρία την προσωπική του γνώμη, ότι αυτά θα πρέπει να υιοθετούνται από εδώ και στο εξής και για άλλες διαδικασίες αγώνων και διοργανώσεις.

Ερωτηθείς αν μπορεί να μεταφερθούν στην Αθήνα, τα επεισόδια που είχαν προκαλέσει οπαδοί της Φιορεντίνα με τους οπαδούς της Γουέστ Χαμ στην Πράγα, ο κ. Λογοθέτης διαβεβαίωσε πως οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα τους οπαδούς της Φιορεντίνα και τον τρόπο συμπεριφοράς τους, όπως και ενδεχόμενα πρόσωπα τα οποία υποκινούν κάποιες τέτοιες διαδικασίες ή συμμετέχουν σε αυτές.

«Νομίζω ότι θα είμαστε καλά. Έχουμε μετακινήσει σημαντικό αριθμό αστυνομικών δυνάμεων στην Αττική. 3.000 ως 5.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν. Να πούμε κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό βγάλαμε και μία απαγόρευση τουλάχιστον για την Τετάρτη, για 24 ώρες, κάθε άλλης δυνατότητας συγκέντρωσης ή εκδήλωσης, γιατί η επικέντρωση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας θα έχει να κάνει με αυτό το συγκεκριμένο event. (…) Είναι πολύ σύνθετη, πολυεπίπεδη επιχείρηση. Η Ελληνική Αστυνομία έχει την εμπειρία, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτή η συγκεκριμένη εκδήλωση, με την έννοια ότι συμμετέχει μία ελληνική ομάδα, άρα αλλάζει ο σχεδιασμός. Γιατί, η Ελληνική Αστυνομία είχε κάνει τα μέτρα και πέρσι στον τελικό του Europa, το οποίο είχε γίνει στο στάδιο Καραϊσκάκη» συμπλήρωσε ο κ. Λογοθέτης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, απηύθυνε συγχαρητήρια στην ομάδα του Παναθηναϊκού για το 7ο αστέρι και τόνισε πως έκανε όλη την Ελλάδα υπερήφανη, προσφέροντας έναν ακόμα μεγάλο τίτλο στη χώρα μας, «μια μικρή χώρα που φαίνεται ότι στον αθλητισμό τα καταφέρνει εξαιρετικά».

«Κάτι τέτοια γεγονότα είναι αυτά που επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις της νεολαίας με τα αθλήματα, τους φέρνουν πιο κοντά στο γήπεδο αθλητικά και τους βγάζουν από τη μιζέρια και την κακεντρέχεια της βίας, η οποία είναι ένα εσωτερικό, θα έλεγα εγώ, τουλάχιστον φαινόμενο, με την έννοια ότι εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των οπαδών δικών μας ομάδων, στη χώρα μας» είπε καταλήγοντας ο κ. Λογοθέτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος