Μ. Λαζανάς στο Πρώτο: Παρά την ιατρική πρόοδο για το AIDS το στίγμα παραμένει (audio)

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, αύριο 1η Δεκεμβρίου και μια σειρά στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι έχουν περάσει περίπου 40 χρόνια από την εμφάνιση του ιού HIV.

«Υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα από την  χρήση των νέων φαρμάκων και αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς προβλήματα αλλά δυστυχώς η επιτυχία στο ιατρικό κομμάτι δεν φέρνει και επιτυχία στα κοινωνικά προβλήματα και κυρίως στο στίγμα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Διευθυντής – Υπεύθυνος Λοιμωξιολόγος Oμίλου ΙΑΣΩ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) Μάριος Λαζανάς.

Τα τελευταία χρόνια λόγω του covid έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως οι ενημερώσεις για την HIV λοίμωξη, ωστόσο στην έρευνα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα και στην οποία συμμετείχαν 1954 άτομα το 81% δήλωσαν ενημερωμένοι για θέματα υγείας και το 55% για την HIV λοίμωξη συγκεκριμένα.

Και ενώ έστω οι μισοί περίπου δήλωσαν ότι είναι ενήμεροι για όσα αφορούν την HIV, το 41% πιστεύει ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από την κοινή χρήση τουαλέτας, το 36% μέσω αγκαλιάς/φιλιού, το 30% από κοινή χρήση πιάτων/ποτηριών και το 24% από τσιμπήματα εντόμων. Το 78% πιστεύει ότι η HIV λοίμωξη είναι μια επικίνδυνη νόσος και το πιο τραγικό είναι ότι το 29% πιστεύουν ότι τα άτομα με HIV λοίμωξη αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία και το 28% ότι δεν μπορούν να εργαστούν σε κανονικές δουλειές.

Επιπλέον, μόνο το 20% απαντά πως ισχύει πράγματι ότι τα άτομα με HIV λοίμωξη με μη ανιχνεύσιμο ιό στο αίμα δεν μεταδίδουν τον ιό.

«Όταν δεν έχεις ιικό φορτίο δεν μεταδίδεις την νόσο και αυτό είναι ένα επίτευγμα των καινούριων θεραπειών πολύ σημαντικό για την  καθημερινότητα, για τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, για την σεξουαλική ζωή, για την απόκτηση παιδιών. Ζευγάρια οροθετικά μπορούν να αποκτήσουν παιδιά υγιή και τα τελευταία χρόνια έχουν γεννηθεί πολλά παιδιά με οροθετικούς τον ένα ή και τους δύο γονείς».

Έχει μεταβληθεί πλέον το προσδόκιμο ζωής στα άτομα με HIV λοίμωξη, επεσήμανε ο κ. Λαζανάς, καθώς μεγαλώνουν όπως ο υπόλοιπος κόσμος και μπαίνουν πλέον στα νοσήματα των χρονίως πασχόντων λόγω ηλικίας.

«Υπάρχει μια σταθεροποίηση της HIV λοίμωξης παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα υπάρχει μια μείωση, αλλά με ένα ερωτηματικό εάν είναι πραγματική γιατί υπάρχει δυσκολία των ανθρώπων να προσέρχονται στα νοσοκομεία λόγω του covid. Είναι μειωμένος ο αριθμός γύρω στα 100 ακόμα σε σχέση με πέρσι, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει να κάνει με από την μη προσέλευση για εξέταση ή την μη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία για τα υπόλοιπα προβλήματά τους».

Αυτή την στιγμή για το πρώτο 10μηνο του 2021 έχουν καταγραφεί 402 νέα κρούσματα έναντι του προηγούμενου έτους που ήταν 500.

«Αύριο η εταιρεία μας το βράδυ έχει μια εκδήλωση στο Γκάζι όπου θα γίνει μια παρουσίαση ημιθεατρική από άτομα που είχαν νοσήσει στο παρελθόν και από άτομα που έχουν νοσήσει τώρα. Στην συνέχεια θα γίνει το κλείσιμο μιας έκθεσης φωτογραφίας που έχει σχέση με το θέμα, επίσης το μεσημέρι στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών μαζί με την  «Θετική Φωνή».

Ο κ. Λαζανάς σε ερώτηση σχετική με τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την πανδημία και το στέλεχος Όμικρον, είπε χαρακτηριστικά «δεν θα τελειώσει εύκολα ο κορονοϊός, έχει έρθει για να μείνει. Θα έχει συνεχώς μεταλλάξεις όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς και όσο δεν γίνεται ένας παγκόσμιος καθολικός εμβολιασμός ο ιός θα κυκλοφορεί και θα μεταλλάσσεται και αυτή την συζήτηση για το Όμικρον, θα την έχουμε σε λίγο για τα υπόλοιπα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου και φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο Ωμέγα και μπορεί να χρειαστούν και άλλα γράμματα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος