Μ. Kαραγιάννης: Η Τουρκία προσπαθεί να ρίξει γέφυρες (video)

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και το τι κρύβεται πίσω από τα χαμόγελα μίλησε στην ΕΡΤ ο Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο King’s College London.

«Η Τουρκία κάνει μια τακτική υποχώρηση εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κατάστασής της που είναι σε δραματικό επίπεδο. Αντιλαμβάνεται τα διακυβεύματα. Έχουμε εκλογές στην Τουρκία σε δύο χρόνια», δήλωσε στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο κ. Καραγιάννης.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής, η Τουρκία «προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε Ευρώπη και Αμερική. Αν αυτό συνιστά μια στρατηγική υποχώρηση ή κάτι μεγαλύτερο, το οποίο θα το δούμε γιατί δεν έχει υποχωρήσει στο πεδίο».

«Εκτίμησή μου είναι ότι ο Ερντογάν ρίχνει γέφυρες, αντιμετωπίζοντας το αυξημένο κύρος της Αθήνας προς ΗΠΑ και ΕΕ. Οι Τούρκοι έχουν πειστεί ότι ο δρόμος της εξομάλυνσης περνά και μέσα από την Αθήνα. Επομένως, μάλλον θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Επιχειρώντας να κάνει μια πρόβλεψη για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας είπε: «Δύσκολα θα υποχωρήσει η Τουρκία από θέσεις της που έχει ρίξει στο τραπέζι: Έχει επενδύσει σ’ αυτές τις θέσεις ο ίδιος ο Ερντογάν».

Τι ανέφερε για την έξοδο ερευνητικών σκαφών 

«Είναι πολύ πιθανό να βλέπουμε κάποιες περιορισμένες εντάσεις στο Αιγαίο και ταυτόχρονα να βλέπουμε και συνεργασία μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας. Οι Τούρκοι έχουν παγιδευτεί οι ίδιοι στις στρατηγικές τους αυτές όξυνσης των τελευταίων ετών. Το θέμα το δικό μας είναι να διασφαλίσουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Η Τουρκία πολλές φορές μοιάζει με ένα σεισμό. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την ένταση», σχολίασε ο κ. Καραγιάννης για να προσθέσει:

«Η αντισεισμική προστασία της Ελλάδας είναι ο επανεξοπλισμός της Αθήνας, οι εμβάθυνση των συμμαχιών μας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι το χειρότερο σενάριο βρίσκεται στο τραπέζι και εμείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος