Μ. Καούκης: Πως πρέπει να ελεγχθούν τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου» (video)

Array

Για το που πρέπει να κατευθυνθούν οι έρευνες της οικονομικής αστυνομίας για τον έλεγχο της «Κιβωτού του Κόσμου», αναφέρθηκε ο Μπάμπης Καούκης, ειδικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις»

Όπως δήλωσε ο κ. Καούκης: «Να πούμε ότι οι αστικές μη κερδοσκοπικές ή οι ΜΚΟ δεν πρέπει να βγάζουν κέρδος. Γι’ αυτό τις λέμε και αστικές μη κερδοσκοπικές. Είναι υποχρεωμένες κατ’ αρχήν να τηρούν απλογραφικά βιβλία ότι όλες οι ΜΚΟ είναι ταυτόχρονα και μη κερδοσκοπικές. Δεν μπορούν να βγάλουν κέρδος, άρα δεν κάνουν εμπορικές πράξεις. Έχουν συσταθεί για ένα σκοπό κοινωνικό, το οποίο αναφέρεται στο καταστατικό. Το ίδιο και οι δομές, οι συγκεκριμένες.

Αυτές είναι υποχρεωμένες όπως να έχουν απλογραφικά βιβλία και εκεί να καταγράφουν ό, τι δωρεές έχουν από τα μέλη τους, τις εισφορές και τις επιχορηγήσεις. Όπως είπε ο κ. Τατσόπουλος από το κράτος. Όπου τις επιχορηγήσεις τις παίρνεις ανάλογα με κάποιες προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο για να πάρεις την επιχορήγηση.

Αυτά λοιπόν πρέπει να είναι περασμένα στα βιβλία σου. Από εκεί και πέρα τα έξοδα που κάνει βάση τα έσοδα που έχει το κάθε παραστατικό το οποίο εκδίδεται και λαμβάνει παραστατικό αξίας φορολογικό, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη τραπεζική συναλλαγή.

Άρα τώρα οι ελεγκτές της Αρχής Ξεπλύματος όπου ξεκίνησε ο έλεγχος, θα πρέπει να πάνε μία μία την εγγραφή σε ότι υπάρχει μέσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αν αυτά που αγοράστηκαν, υπάρχουν οι αντίστοιχες τραπεζικές συναλλαγές που εξοφλούνται τα συγκεκριμένα τιμολόγια. Από σήμερα το απόγευμα θα ανοίξουν, θα ανοίξουν οι λογαριασμοί του Ιδρύματος. Από εκεί, μέσα από τους λογαριασμούς του Ιδρύματος θα δούμε τη ροή του χρήματος. Πώς έρχονται και πού πάνε τα χρήματα.

Επίσης θα ανοίξουν και των συνδικαιούχων ή αυτών που έχουν μία σχέση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΜΚΕ αλλά και από το τραπεζικό λογαριασμό τους και σε ποιους ιδιώτες πήγαν χρήματα ή από ποιους ιδιώτες ήρθαν τα χρήματα. Άρα θα ανοίξουμε πολλοί λογαριασμοί.

Βέβαια κάποια φίλτρα από αυτά που βάζουν όλα τα ιδρύματα είναι υποχρεωμένα και εσωτερικά να έχουν εσωτερικό έλεγχο, όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα εσωτερικός έλεγχος να ελέγχει τα οικονομικά του ιδρύματος και να βγάζει ένα πόρισμα και τέλος της χρονιάς, να γίνεται ο ισολογισμός ο οποίος πρέπει να συσχετίζεται και να υπάρχει και από ορκωτό λογιστή, ένα πιστοποιητικό.

Έλεγχος δεν ξέρω αν γινόταν, αλλά έχω ακούσει ότι υπήρχε ζημία η οποία μεταφερόταν από χρόνο σε χρόνο, αυτό θα πρέπει να ο έλεγχος να σταθεί, στο πώς αυτή η ζημιά δημιουργήθηκε γιατί μιλάμε για μεγάλα ποσά.

Αν τα τιμολόγια λοιπόν που πήρε και διόγκωσε τη ζημιά είναι πραγματικά ή εικονικά. Αλλά θέλω να σας πω ότι ο έλεγχος έχει πολύ δουλειά μπροστά του και δεν μπορεί να τελειώσει σε δύο και τρεις μήνες.

Από ότι ξέρω δεν έχουν γίνει έλεγχοι στα προηγούμενα χρόνια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος