Μ. Γκάγκα στο Πρώτο: Δεν σταματάμε χειρουργεία για επείγοντα και σοβαρά περιστατικά – Δεν υπάρχει επιλογή ασθενών (audio)

«Δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων, απλώς δίνουμε την άδεια στις διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν – εάν μπορούν – τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, επισημαίνοντας ότι «δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό, δεν μένει πίσω καμία χημειοθεραπεία».

Ωστόσο, όπως εξήγησε «μπορούμε να πάμε 20 ή 30 ημέρες αργότερα ένα τακτικό χειρουργείο», ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου, ώστε σε αυτό το διάστημα να έχουν καλή περίθαλψη όλοι οι άλλοι ασθενείς», λέγοντας πως μια αντικατάσταση κεφαλής μηριαίου, ή μια ορθοπεδική επέμβαση για ένα χρόνιο νόσημα, μπορεί να μεταφερθεί για κάποιες ημέρες, χωρίς να αλλάζει κάτι σημαντικά, αφού δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. «Δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για ένα όγκο ή για ένα τροχαίο. Θέλουμε και οι γιατροί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ηρεμία για να μην πιέζονται πάρα πολύ και να είναι καλοί και στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν, και οι ασθενείς να έχουν καλή αντιμετώπιση», υπογράμμισε.

«Δεν πετάμε κανένα “μπαλάκι”, σε κανέναν γιατρό. Είναι απολύτως καθορισμένα τα κριτήρια για τα τακτικά και για τα επείγοντα χειρουργεία. Δεν υπάρχει καμία επιλογή ασθενών. Όλοι οι ασθενείς έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται», ξεκαθάρισε η κυρία Γκάγκα.

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε μια εφημερία θα εξυπηρετηθούν όλοι, αλλά «δίνουμε προτεραιότητα σε αυτούς που κινδυνεύουν και έρχονται με φορεία του ΕΚΑΒ. Το ίδιο πράγμα γίνεται τώρα, θα τους δούμε όλους αλλά θα δούμε πρώτα αυτούς που κινδυνεύουν».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι ο έλεγχος της πανδημίας δεν έχει χαθεί, αλλά έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. «Για να μπορέσουμε να τα μειώσουμε πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε. Αν είμαι θετική και δεν προσέχω και τριγυρνάω, θα κολλήσω πολύ κόσμο. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, όλοι πρέπει να προσέχουμε τις επαφές μας», είπε, σημειώνοντας πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.

«Το καλύτερο σενάριο είναι να αρχίσουμε να έχουμε κάμψη από τις αρχές Δεκεμβρίου, το χειρότερο να περάσουμε τα Χριστούγεννα. Για αυτό πρέπει να προσέχουμε», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην πάμε σε lockdown,  γιατί δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη και επομένως δεν έχει κανένα νόημα.

Επιπλέον η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι η χώρα μας έχει παραγγείλει 10.000 χάπια της Merck και μπορεί να τα έχουμε μέσα στον Δεκέμβριο. Ωστόσο, όπως είπε, επειδή η παραγωγή δεν είναι ακόμα μεγάλη, «πρέπει να το δώσουμε με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορούμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και να τα πάρουν οι άνθρωποι που πραγματικά τα χρειάζονται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος