Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι θα αρχίσει η διάθεση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και «ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουμε, μπορεί να ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία ώστε να είναι κοντά στους ασθενείς». Σχετικό δελτίο Τύπου από το υπουργείο Υγείας αναμένεται εντός της ημέρας.

«Ξεκινάμε με τα νοσοκομεία που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία», με μια πενταμελή ομάδα ιατρών που θα ελέγχει όλα τα αιτήματα της πλατφόρμας με βάση την προτεραιοποίηση που έχει επιδοθεί, σημείωσε η κα Γκάγκα, καταλήγοντας: «Έχουμε άλλο ένα μέτρο στη φαρέτρα μας».

Ωστόσο, τόνισε ότι «οι δόσεις πανευρωπαϊκά είναι περιορισμένες και η νόσος εξακολουθεί να είναι νόσος, πρέπει να προσέχουμε».

Θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση στον ασθενή και όλη η διαδικασία διαρκεί συνολικά περίπου μία ώρα, εκ της οποίας ο μισός χρόνος είναι η ίδια η χορήγηση του φαρμάκου και ο άλλος μισός η παρακολούθηση του ασθενούς για το ενδεχόμενο να εκδηλώσει σπάνια αλλεργική αντίδραση.

Αρχικά τη θεραπεία θα χορηγήσουν 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- το «Αττικόν», το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός», το «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Λάρισας, Ρίου, και Αλεξανδρούπολης.

Στη Κρήτη και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου ξεκινά την Παρασκευή (26/11) η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 που πληρούν τα κριτήρια, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Την ίδια ημέρα ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών σκευασμάτων και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας.

Σε ποιους ασθενείς θα χορηγηθούν

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού. Όπως έχει διευκρινίσει η κα Γκάγκα, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων διαμορφώνει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, που σημαίνει ότι η χορήγηση της θεραπείας θα γίνεται με βάση καλά καθορισμένα κριτήρια και θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ ακριβής διαβάθμιση για το πότε χορηγούνται. Επειδή δεν μπορεί κανείς με ακρίβεια να γνωρίζει ποιοι ασθενείς θα εκδηλώσουν σοβαρή Covid-19, λαμβάνονται υπόψη έμμεσοι δείκτες από τη στατιστική – στην ίδια λογική που έγινε και η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών, δηλαδή άτομα ηλικιωμένα ή με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως ανοσοκατασταλμένοι, παχύσαρκοι ή με σακχαρώδη διαβήτη.

Μ. Γκάγκα: Να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα κορονοϊού

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε την ανάγκη να τηρούν οι πολίτες τα μέτρα προστασίας και να πηγαίνουν έγκαιρα στον γιατρό αν έχουν συμπτώματα της Covid-19.

Η Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι η διαμόλυνση είναι αισθητή και πως είναι σημαντικό «να προσπαθήσουμε να τη μειώσουμε», σημειώνοντας ότι «τα νέα μέτρα ξεκίνησαν μόλις τη Δευτέρα και θα δούμε μέσα στις επόμενες μέρες πώς πάμε».

Είναι πολύ σημαντικό, όπως είπε, «σε αυτό το διάστημα να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε, ο καθένας όσο μπορεί, στα μέτρα τα δικά του, την επαφή με άλλους ανθρώπους χωρίς μέτρα» και να «πηγαίνουμε έγκαιρα στο γιατρό αν αρχίσουμε και έχουμε συμπτώματα».

«Δεν περιμένουμε 8 ημέρες με πυρετό και δύσπνοια για να πάμε στο νοσοκομείο, πάμε νωρίτερα» τόνισε η κα Γκάγκα.

Υπογράμμισε ότι ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά στον γιατρό και αυτό είναι «ένα μεγάλο πρόβλημα», είναι «δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος