Για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο γυμνάσιο μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» η καθηγήτρια Πανεπιστημίων Αθηνών, Μαρίζα Φουντοπούλου.
Όπως ανέφερε η επόπτρια του έργου στο Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής οι φιλόλογοι είναι ελεύθεροι να διαλέξουν ανάμεσα στις «Τρωάδες» ή στην «Άλκηστις» του Ευριπίδη, αντί για την «Ελένη». Kαι όπως είπε, η δεύτερη μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με την προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, που πλέον θα δοθεί στα παιδιά ως ενιαία ελληνική και όχι ως αρχαία γλώσσα.
Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι ξένη γλώσσα
«Για πρώτη φορά θα δούμε τα προγράμματα της νέας ελληνικής και της αρχαίας να συμβαδίζουν, να πηγαίνουν παράλληλα και τα παιδιά να προσεγγίζουν τις δύο μορφές γλώσσας αντιπαραθετικά, ώστε να καταλάβουν ότι τα αρχαία ελληνικά δεν είναι μια ξένη γλώσσα και αυτό που μιλάμε σήμερα είναι η εξέλιξη μιας γλώσσας με πολύ δομημένη μορφή και πολύ συνεκτικό περιεχόμενο», τόνισε η κ. Φουντοπούλου.
Μειωμένη ύλη
Το μάθημα των αρχαίων ελληνικών θα διδάσκεται με νέα, εξορθολογισμένη και μειωμένη ύλη. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μεθοδολογίας της Διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για το νέο πρόγραμμα σπουδών των Αρχαίων στο γυμνάσιο, οι καινοτομίες του νέου τρόπου διδασκαλίας εντοπίζονται στα εξής:
— Γίνεται επιπλέον εξορθολογισμός και μείωση της διδακτέας ύλης, εφόσον θα διανέμονται πλέον έξι σχολικά βιβλία (2 σε κάθε τάξη του γυμνασίου) αντί των εννέα (τρία σε κάθε τάξη του γυμνασίου), τα οποία διανέμονταν χωρίς, μάλιστα, να διδάσκονται πολλές φορές.
— Αλλάζουν τα προς διδασκαλία κείμενα στα τέσσερα από τα έξι βιβλία και αναθεωρούνται οι προς διδασκαλία ραψωδίες των ομηρικών επών στις Α΄ και Β΄ Γυμνασίου.
Συγκεκριμένα, στις Α΄ και Β΄ Γυμνασίου υιοθετείται Ανθολόγιο αρχαιοελληνικών κειμένων σε πρωτότυπη γλωσσική μορφή, διαφορετικών από τα σημερινά, δομημένο σε θεματικά κέντρα, οικεία στα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 12-14.
Στις ίδιες τάξεις, θα διανέμονται ολόκληρα τα ομηρικά έπη (η Οδύσσεια στην Α΄ και η Ιλιάδα στη Β΄ Γυμνασίου), ώστε να μη χάνεται η ολότητα, και θα διδάσκονται χωρίς χάσματα περιεχομένου, άλλοτε περιληπτικά και άλλοτε όχι, όλες οι ραψωδίες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος