Βόρεια Εύβοια: Η φωτιά μπήκε μέσα στη Λίμνη – Δραματική διάσωση εκατοντάδων από τη Λίμνη δια θαλάσσης – Φλέγονται Κεχριές, Μουρτιά, Λίμνη, Ροβιές (video)

Μια τεράστια έκταση πρασίνου έχουν καταστρέψει στη βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά, όπου συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες δεκάδες πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι.

Γύρω στα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο έγινε γνωστό ότι οι φλόγες πέρασαν μέσα στη Λίμνη και καίνε σπίτια.

Νωρίτερα, έγιναν μέσα στην ημέρα προληπτικές εκκενώσεις δεκάδων οικισμών, ενώ τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Στις Ροβιές έγινε το απόγευμα νέα αναζωπύρωση της πυρκαγιάς. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η φωτιά πλησίαζε προς το χωριό.  Μουρτιά και Κεχριές μαζί με τη Βατερή, μία τουριστική περιοχή με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κοντά στην Λίμνη, βλέπουν πλέον τις φλόγες στις πόρτες τους καθώς έχουν κυκλωθεί, με τους πυροσβέστες να μην προλαβαίνουν τις κλήσεις. Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων μιλούν για πολύ δύσκολη κατάσταση.

Στις Κεχριές και την Μουρτιά έχει κλείσει κάθε διέξοδος και κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί.

Στη Λίμνη πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση των κατοίκων με πλωτά μέσα, καθώς δεν υπάρχει κανένα διέξοδο παρά μόνο η θάλασσα αφού όλοι οι γύρω δρόμοι έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Ο Λιμενάρχης Αιδηψού Σωτήρης Δανίκας έκανε γνωστό μιλώντας στην ΕΡΤ το απόγευμα, ότι αρχικά απομακρύνθηκαν δια θαλάσσης κατά μέσο όρο 500 άτομα αρχικά, ενώ ακόμα 200 άτομα ανέμεναν για τη μεταφορά τους. Ακολούθησαν επιπλέον δρομολόγια.

Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα το υπουργείο Ναυτιλίας ενημέρωσε ότι απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το λιμάνι της Λίμνης με τη συνδρομή του επιβατηγού οχηματαγωγού “Πάραλος” και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αιδηψού όπου και αποβιβάστηκαν, 480 άτομα.

Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 1.130 άτομα από το λιμάνι της Λίμνης και την παραλία Κοχύλι, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση. Το επιβατηγό οχηματαγωγό “Καπετάν Αριστείδης” παραμένει στο λιμάνι.

Κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού συνέδραμαν αναχωρώντας από τον Ωρωπό, ώστε να επιταχυνθεί η εκκένωση πληθυσμού στη Λίμνη Ευβοίας.

Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια της Λίμνης, προκαλώντας ζημιές στα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν.

Λίγο δυτικότερα στις Ροβιές η φωτιά πέρασε τον δρόμο επιστρέφοντας και πάλι από το βουνό συνεχίζοντας την καταστροφική της πορεία.

Στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ήδη εκκενώθηκε η Τσαπουρνιά και η φωτιά ξαναφτάνει στην Κοκκινομηλιά.

Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννη Κοντζία δημιουργείται μία αντιπυρική ζώνη αυτή την ώρα από Σήμια – Κυπαρίσσι – Βουτά. Παράλληλα ανοίγουν και αντιπυρικές ζώνες στο Ψαροπούλι.

Από την ανατολική πλευρά του μετώπου ήδη έχει ζητηθεί η εκκένωση στο Προκόπι, μετά το Μαντούδι, και τα γύρω χωριά. Στο χωριό Φαράκλα κοντά στο Μαντούδι οι κάτοικοι -αν και έχει διαταχθεί η εκκένωση του- παραμένουν στην πλατεία του χωριού για να το υπερασπιστούν από τις φλόγες που το πλησιάζουν.

Όσα είχαν προηγηθεί

Νωρίτερα, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Δάφνη εγκλώβισε κατοίκους και πυροσβέστες οι οποίοι μετά από υπερπροσπάθειες μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Η πυρκαγιά είχε κυκλώσει το χωριό Κεχριές από όλα του τα σημεία ενώ είχε κοπεί η κυκλοφορία του δρόμου και προς την Αγία Άννα αλλά και προς τη Λίμνη.

Το ίδιο μέτωπο που επέστρεφε από την Στροφυλιά και την Κήρινθο πίσω προς την Λίμνη απείλησε τη Μουρτιά που είχε ζητηθεί η εκκένωση της.

Από τη βόρεια πλευρά ένα άλλο μέτωπο κατευθυνόταν από το Καλαμούδι και το Παλαιοχώρι πίσω προς τις Ροβιές και απειλούσε να περάσει τον δρόμο αυτή τη φορά βόρεια από τις Ροβιές και να καταστρέψει ότι δεν είχε καταστραφεί το προηγούμενο διάστημα. Ισχυρές δυνάμεις συγκεντρώνονταν σε εκείνο το σημείο.

Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά την Κήρινθο ένα μέτωπο της φωτιάς κινείτο προς το Μαντούδι ενώ οι άνεμοι έστρεφαν τις φλόγες προς τη Ζωοδόχο Πηγή.

Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γ. Τσαπουρνιώτης, στο χωριό έσπευδαν δύο φέρι μποτ χωρητικότητας 700 ατόμων το καθένα.

H αναζωπύρωση που σημειώθηκε νωρίς το πρωί οδήγησε τις φλόγες προς το χωριό Κεράμια. Oι κάτοικοι της Στροφυλιάς είναι και πάλι ανάστατοι προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους.

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προαστασίας Νίκο Χαρδαλιά για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος