Live – Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τουλάχιστον 36 νεκροί & δεκάδες τραυματίες – Αναζητούν επιβάτες στα συντρίμμια

Πολύνεκρη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, μιας εμπορικής και μιας επιβατικής, στα Τέμπη από την οποία προκλήθηκε και πυρκαγιά, σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Πολύνεκρη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, μιας εμπορικής και μιας επιβατικής, στα Τέμπη από την οποία προκλήθηκε και πυρκαγιά, σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 36 νεκροί, σύμφωνα με τον Βασίλη Βαθρακογιάννη, εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά την 5η ενημέρωση που έγινε για τον επίσημο απολογισμό σε σχέση με την τραγωδία. Όπως έκανε γνωστό, 66 είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Λάρισας, Κατερίνης, Θεσσαλονίκης. Από αυτούς οι 60 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, ενώ οι έξι σε ΜΕΘ. Συνολικά, 130 άτομα τραυματίστηκαν.

Συνολικά 346 επιβάτες βρίσκονταν στην επιβατική αμαξοστοιχία, ενώ δεν έχει αναφερθεί αριθμός αγνοουμένων. Νεκροί είναι και οι εννέα εργαζόμενοι του ΟΣΕ.

Οι επιχειρήσεις έρευνας για απεγκλωβισμό επιβατών είναι σε πλήρη εξέλιξη από διασώστες αλλά και εθελοντές που έχουν σπεύσει στο σημείο και ψάχνουν κάθε σπιθαμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι νεκροί ανασύρθηκαν από το τρίτο βαγόνι, ενώ η έρευνα στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι ξεκινά τώρα.

Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική που μάλλον μετέφερε λαμαρίνες, το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Η σύγκρουση έγινε υπό συνθήκες που διερευνόνται, ωστόσο αυτό που φαίνεται πως έγινε είναι ότι οι δυο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν, μετά τον σταθμό της Λάρισας, να κινούνται στην ίδια γραμμή, καταλήγοντας να συγκρουστούν μετωπικά. Αυτή τη στιγμή γερανοφόρα μετακινούν τα συντρίμμια των βαγονιών γιατί έχουν πάρει κλίση. Τα τρία βαγόνια που εκτροχιάστηκαν, το βαγόνι της πρώτης θέσης, το εστιατόριο κι άλλο ένα, θυμίζουν άμορφη μάζα.

Live – Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τουλάχιστον 36 νεκροί & δεκάδες τραυματίες – Αναζητούν επιβάτες στα συντρίμμια
  • Οι αρχές έδωσαν τηλέφωνο ενημέρωσης για του συγγενείς των επιβατών: 2410 683185-6

Έχει προσαχθεί ο σταθμάρχης βάρδιας και ο Εισαγγελέας θα κρίνει σε λίγη ώρα αν θα συλληφθεί. Κατάθεση έχουν δώσει στην Τροχαία Λάρισας ο εκπρόσωπος της Hellenic Train και δύο προϊστάμενοι τμημάτων, Μηχανοδηγών και Εκδοτηρίων.

«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν – Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης εκτινάχθηκαν» τόνισε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ΕΡΤ. «Τα βαγόνια 1 και 2 έχουν διαλυθεί τελείως» είπε στην ΕΡΤ σε ζωντανή σύνδεση ο ίδιος, κάνοντας αυτοψία.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, στα πρώτα τρία βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 «αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες από 1.200 έως 1.500 βαθμοί Κελσίου».

Για ένα τραγικό δυστύχημα έκανε λόγο ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, παραπέμποντας σε επερχόμενες δηλώσεις από την Πολιτική Προστασία.

Το συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του Ευαγγελισμού. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, και αναχώρησε στις 19:22. Τρία βαγόνια της έχουν εκτροχιαστεί.

Στο σημείο της τραγωδίας Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης

Στο σημείο της τραγωδία μεταβαίνουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, στα Τέμπη θα βρεθεί και ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Στα Τέμπη βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Πλεύρης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναγνώρισης των σορών, «μία τρομακτική διαδικασία για τους γονείς και τους συγγενείς».

Συγκλονισμένος από την πολύνεκρη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Επί ποδός ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, Αστυνομία, Στρατός

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρισας, ανοίγουν έκτακτα τα νοσοκομεία για τους τραυματίες – Σε ετοιμότητα και ορισμένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική (και ΕΜΑΚ) Αστυνομία και Στρατός.

Σαράντα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο για διακομιδές. Εφημερεύει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας και άνοιξαν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το νοσοκομείο Κατερίνης.

Ο υπουργός πολιτικής προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ συνεχως ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός.

Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επιφυλακή, εφόσον χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Λόγω του συμβάντος, αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Έκτακτη αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αποφάσισε να διεξάγει ο Ερυθρός Σταυρός, στη κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Διάβαστε ακόμα:

Τέμπη – Αποκλειστικά βίντεο ΕΡΤ: Στο εσωτερικό των βαγονιών λίγο μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Συγγενείς επιβατών της αμαξοστοιχίας στην ΕΡΤ: «Το τρένο είχε βλάβη από πριν, γιατί τους επιβίβασαν;»

Σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη: Οι πρώτες εικόνες (video)

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας – Ειρήνη Κυρίτση – Αλεξία Καλαϊτζή – Σοφία Πατραμάνη – Δημήτρης Γκατσιος – Μάνια Γκουσιάρη – Κώστας Καντούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος