Εξιχνίαση της “κλοπής του αιώνα”: “Η Εθνική Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της” (video και φωτογραφίες)

Ανακοινώσεις σε σχέση με την εξιχνίαση του μυστηρίου της κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 δύο πολύτιμων πινάκων, του Πικάσο και του Μοντριάν αποκάλυψαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι ένας Έλληνας στέρησε τον πίνακα αλλά Έλληνες τον έφεραν πίσω. «Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της πατρίδας μας να βρουν την φυσική τους θέση και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν» είπε.

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, είναι μία ξεχωριστή μέρα μία μεγάλη χαρά και μία μεγάλη συγκίνηση, γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και ο πίνακας αυτός έχει ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα γιατί έχει αφιερωθεί από τον ίδιο τον Πικάσο, προς τον ελληνικό λαό για τον αγώνα του ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα, γι αυτό και δεν θα μπορούσε να πωληθεί αφού έχει ταυτιστεί. Με την επιστροφή του επουλώνει το μέγιστο τραύμα της η Εθνική Πινακοθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι το «Γυναικείο Κεφάλι» φιλοτεχνήθηκε από τον Πάμπλο Πικάσο το 1939 και είναι πορτρέτο της συντρόφου του, Ντόρα Μάαρ. Το 1949 ο Πικάσο πρόσφερε το συγκεκριμένο έργο στον ελληνικό λαό για τη συμβολή του στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος Τιμής από τον Πικάσο).

Δείτε φωτό από την αποκάλυψη των έργων

Δείτε επίσης

Στο φως μετά από 9 χρόνια πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος