Λήμνος: Το νησί παραμένει ασφαλής και ξεχωριστός ταξιδιωτικός προορισμός

Η διώρυγα – αν κατασκευαστεί – θα πλήξει ανεπανόρθωτα την οικολογική ισορροπία της θάλασσας του Μαρμαρά, που είναι ήδη βαριά άρρωστη – και απειλεί και την Ελλάδα: Η βλέννα που έχει καλύψει τις τουρκικές ακτές, πέρασε στο Αιγαίο και ξεβράστηκε στις ακτές της Λήμνου. Οι εφιαλτικές προοπτικές της εξάπλωσης έχουν ανησυχήσει τις αρχές, τους ψαράδες, και τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Επιστήμονες ερευνούν την πλαγκτονική βλέννα που παρατηρήθηκε σε περιοχές της Λήμνου. Το φαινόμενο θεωρείται μεν φυσικό, ωστόσο σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να διαταράξει σημαντικά την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και κατ επέκταση της αλιείας.

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής ερευνών τουΙνστιτούτου ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, τονίζει ότι: «Το φαινόμενο από τη φύση του δεν είναι ανησυχητικό, πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, δεν πρέπει να ανησυχούμε γι αυτό».

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ερευνητής του Ινστιτούτου ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, επισημαίνει πως: «Να δούμε τα λιβάδια, από τα σημαντικότερα λιβάδια της χώρας μας. Αν αυτά τα λιβάδια, τα ψάρια, η ζημιά στην αλιεία θα είναι πολύ μεγάλη».

Παράγοντες του νησιού, που φημίζεται για την πλούσια βιοποικιλότητα και τις καθαρές θάλασσες, βλέπουν την βλέννα ως απειλή για τον τουρισμό.

Η Τάνια Τσώλη εξωτερική συνεργάτιδα Ινστιτούτου ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, αναφέρει πως: «Τα περισσότερα μειονεκτήματα αυτής της κατάστασης τα έχουν οι αλιείς δεν είναι τοξική, ο τουρισμός δεν θα έπρεπε να επηρεαστεί».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το νησί παραμένει ασφαλής και ξεχωριστός ταξιδιωτικός προορισμός.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Εργαζόμαστε ήδη συντονισμένα και στο πεδίο με τα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος και έχουμε έτοιμα σχέδια δράσης για κάθε πιθανή εξέλιξη του φαινομένου, ώστε να προστατεύσουμε με κάθε μέσο το θαλάσσιο οικοσύστημα του Βορείου Αιγαίου, τον τουρισμό και την αλιεία».

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται την επόμενη εβδομάδα ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο.

Ρεπορτάζ: Ελβίρας Κρίθαρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος