Λέκκας στην ΕΡΤ: Οι κάτοικοι να μην πλησιάζουν ακόμα και σπίτια με μικρές βλάβες

Το κυρίαρχο για μένα ήταν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση γι΄αυτό συγκάλεσα την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικών Κινδύνων κι εκδώσαμε ένα πόρισμα – οδηγό προς την πολιτεία και τους κατοίκους έτσι ώστε να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έκτακτη ανάγκη τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Από τις 6».

«Εχθές με τον κ. Στυλιανίδη διαπιστώσαμε ότι περίπου 2.000 άτομα είναι εκτός σπιτιών, προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με σκηνές, με καταλύματα σε ξενοδοχεία και με παροχή τροφής το βράδυ για να ικανοποιήσουμε τις βασικές ανάγκες της πρώτης βραδιάς  κι από σήμερα αρχίζει ο σχεδιασμός για να δούμε πού ακριβώς θα μείνουν αυτοί οι κάτοικοι γιατί δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους αμέσως και πώς θα διαχειριστούμε την όλη κατάσταση» είπε ο κ. Λέκκας.

Πρόσθεσε ότι «αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι είναι να μην πλησιάζουν τα σπίτια έστω κι αν έχουν μικρές βλάβες δεδομένου ότι μετασεισμοί μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση – είδαμε δυο καταρρεύσεις χθες από μετασεισμούς- και στη συνέχεια να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του Δήμου και της Περιφέρειας οι οποίοι συντονίστηκαν εχθές το βράδυ με το γενικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας “Εγκέλαδος” με βάση το οποίο προχωράμε για να μειώσουμε την ταλαιπωρία του κόσμου δεδομένου ότι μπαίνουμε σε μια μακρά περίοδο προσπαθειών για την ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της περιοχής».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε ακόμα ότι «όλο αυτό το διάστημα από τον Ιούνιο που άρχισε η σεισμική δραστηριότητα είμαστε σε επαφή και με την Περιφέρεια αλλά και με τους Δήμους στην περιοχή, κάναμε εκπαίδευση σε καθηγητές και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, αλλά κυρίως επιχειρησιακά πήγαμε στην περιοχή και κάναμε δύο συσκέψεις, δύο συμβούλια, δύο συντονιστικά όργανα με βάση τις αποφάσεις των οποίων έγιναν δράσεις ενώ έγινε και ενημέρωση του πληθυσμού. Ακόμα ελέγξαμε τα σχολεία, κλιμάκιο μηχανικών έλεγξε τα κτήρια καθώς από τους πρώτους σεισμούς είχαμε κάποιες μικρές βλάβες. Συνεπώς ήμασταν ουσιαστικά έτοιμοι αν και θα πρέπει να πούμε ότι δεν περιμέναμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό».

Για τα σχολεία σημείωσε ότι είναι πολλά στα οποία δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα υπογραμμίζοντας ότι όπου υπάρχει η παραμικρή βλάβη δεν θα γίνουν μαθήματα από εδώ και στο εξής ενώ πρόσθεσε ότι ούτως ή άλλως δεν θα γίνουν μαθήματα τις επόμενες δυο μέρες κι ότι θα επανεκτιμηθεί  η όλη η κατάσταση. Θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στα σχολεία που έχουν παρατηρηθεί ζημιές κι αν απαιτηθεί θα γίνουν νέα σχολεία, κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος