ΛΑΡΚΟ: Στις 14 Φεβρουαρίου αποφασίζουν οι εργαζόμενοι για τα επόμενα βήματά τους

Με Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, στον κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ στις 10:00 το πρωί, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων (διαβάστε το πλήρες κείμενο) το σωματείο τους: «Η αρχική νομοθετική πράξη της Κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2020, προέβλεπε ότι το καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης στη ΛΑΡΚΟ θα διαρκούσε “το πολύ 12 μήνες”. Στις 28/2/24 κλείνει 4 χρόνια. Μέσα σε αυτή την τετραετία το εισόδημά μας έχει συρρικνωθεί σε βαθμό που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην οξυμένη γενική ακρίβεια και τις δυσβάστακτες υποχρεώσεις. Το γενικό σταμάτημα της παραγωγής, σε συνδυασμό με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την έλλειψη σχεδίου ουσιαστικής συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση της και μέγιστη αύξηση της ανασφάλειας. Κλείνουμε 18 μήνες απολυμένοι, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι που καθημερινά ζητάμε εργασία και δεν μας δίνουν.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας έχει σχεδόν το σύνολο των νικελιούχων κοιτασμάτων σε αυτή. Όλο αυτό το διάστημα που η ΛΑΡΚΟ απαξιώνεται συνειδητά με κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου ανταγωνίζονται και πραγματοποιούν αγοραπωλησίες. Την ίδια στιγμή οι Κυβερνήσεις σχεδιάζουν, νομοθετούν, δίνουν “ζεστό” χρήμα, επιδοτούμενα κεφάλαια για “επενδύσεις” στην κατεύθυνση παραγωγής “πράσινου χάλυβα”. Με λίγα λόγια προετοιμάζουν τη νέα φάση κερδοφορίας των ομίλων στον κλάδο και ο πλούτος της ΛΑΡΚΟ έχει το δικό του αποτύπωμα σε αυτό το “κάδρο”».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους επισημαίνουν: «Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, αποφασίσαμε τα εξής:

  1. Την παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, παρουσία του νομικού μας συμβούλου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ.
  2. Στη συνέχεια, την ίδια ημέρα τα σωματεία θα συναντηθούν για ενημέρωση από την ειδική διαχείριση.
  3. Εάν μέχρι και τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 δεν έχει οριστικοποιηθεί ημερομηνία και ώρα συνάντησης από τα αρμόδια υπουργεία, η πρόταση του σωματείου μας είναι τα διοικητικά συμβούλια να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας.
  4. Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 στις 10:00 το πρωί στο κινηματογράφο Ίλιον θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση για να ενημερωθείτε αναλυτικά και συλλογικά να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας δίνοντας συνέχεια στο διευρυμένο μέτωπο της τοπικής κοινωνίας που υπερασπίζεται την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος