Λ. Ρακιντζής για Εθνική Πινακοθήκη: «To 2012 υπήρχε μόνο ένας φύλακας – Οι άλλοι απασχολούνταν στην γκαρνταρόμπα»

«Το 2012 ήμουν Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Τότε διέταξα κατεπείγουσα έρευνα για τις διοικητικές ευθύνες για την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη. Πραγματικά υπήρχε πρόβλημα φυλάξεως. Υπήρχε μόνο ένας φύλακας. Είχαν έλλειψη προσωπικού», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Λέανδρος Ρακιντζής, διαπρεπής νομικός και πρώην ανώτατος κρατικός λειτουργός.

Συγχαίρω την αστυνομία που βρήκε τους πίνακες

Μιλώντας στην εκπομπή «συνδέσεις» για τις σοβαρές ελλείψεις που εντόπισε στο πόρισμα που είχε δημοσιεύσει τότε ο κ. Ρακιντζής ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Oι φύλακες χρησιμοποιούνταν στην γκαρνταρόμπα λόγω ελλείψεως προσωπικού. Μέχρι και μπαταρίες δεν είχαν τα κινητά τους ή τα συστήματα συναγερμού. Όλα αυτά τα κατέγραψα σε μια έκθεση. Υπεβλήθησαν πειθαρχικές ποινές στο κατώτερο προσωπικό. Από εκεί και πέρα έκλεισε η Πινακοθήκη. Συγχαίρω και την αστυνομία που βρήκε τα έργα και τον δράστη και ελπίζω να λάβουν τώρα μέτρα για να αποφύγουμε τέτοια γεγονότα».

Λ. Ρακιντζής για Εθνική Πινακοθήκη: «To 2012 υπήρχε μόνο ένας φύλακας – Οι άλλοι απασχολούνταν στην γκαρνταρόμπα»

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την κατάσταση που επικρατούσε στην Εθνική Πινακοθήκη εννέα χρόνια πριν, ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είπε: «Δεν ξέρω αν ήταν στοχευμένη ηκλοπή του Πικάσο ή αν κλάπηκε από εκεί επειδή ήταν κοντά στην είσοδο. Πάντως εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι τέτοιο διακεκριμένο έργο δεν μπορεί να πωληθεί στην αγορά.

Γεγονός είναι ότι κάποιο σχέδιο προσπάθησε να πουληθεί στην Ιταλία. Δεν ξέρω μετά τι έγινε. Κατόπιν της εκθέσεως μου μετά ελήφθησαν μέτρα. Στην Πινακοθήκη μπαινοβγαίνουν διάφοροι. Δεν μπορείς να ξέρεις πώς το εντοπίζουν και πώς κλέβονται. Έχω δικάσει διάφορες κλοπές ως αρεοπαγίτης και παλαιότερα. Πάντα βρίσκονται οι κλεμμένοι πίνακες, αλλά δυστυχώς παθαίνουν ζημιές. Αυτό είναι το ατύχημα. Ο ένας πίνακας έπαθε ζημιά. Θα αποκατασταθεί, αλλά η ζημιά στον έναν πίνακα έγινε».

Όσον αφορά το τώρα ο κ. Ρακιντζής είπε ότι «πλέον προχωράμε με πιο σύγχρονα μέσα: παρακολουθήσεις, κάμερες. Η αστυνομία έχει προχωρήσει πάρα πολύ και εξιχνιάζει εγκλήματα. Πάντως όλοι πρέπει να έχουμε το μυαλό μας και να δαπανούμε χρήματα για να κρατήσουμε το επιθυμητό επίπεδο ασφαλείας».

Η διεθνής αγορά των κλεμμένων έργων τέχνης

Σχολιάζοντας τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στην αρχή του χρόνου για την τότε εξιχνίαση της υπόθεσης ο κ. Ρακιντζής απάντησε ότι είχε γράψει σχετικό άρθρο και αναφέρθηκε στον ρόλο του υποκόσμου.

«Ξέρετε υπάρχει ένας διεθνής υπόκοσμος που διακινεί τέτοια έργα. Για παράδειγμα, τα κλεμμένα έργα των Ναζί βρέθηκαν μετά από 50 – 70 χρόνια. Κυκλοφορούν, αλλά σε κάποια φάση κάποια πληροφορία έρχεται σε γνώση της αστυνομίας και βρίσκεται το έργο τέχνης. Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν τέτοια έργα και δεν μπορούν να βγουν στην ελεύθερη αγορά. Προπαντός τα έργα που έχουν διεθνή φήμη. Κάθε κλοπή έχει κάποια απώλεια. Υπάρχουν και έργα που δεν βρέθηκαν ποτέ, γι’ αυτό και πρέπει να φυλάξουμε τους καλλιτεχνικούς μας θησαυρούς. Και πάλι συγχαρητήρια στην αστυνομία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος