Λ. Χριστόπουλος στο Πρώτο: Η Ελλάδα γίνεται πόλος έλξης και για τους ψηφιακούς νομάδες (audio)

Την εκτίμηση ότι η χώρα μας γίνεται πλέον πόλος έλξης για τους ψηφιακούς νομάδες, δηλαδή για τους εργαζόμενους ή αυτοαπασχολούμενους που δουλεύουν απομακρυσμένα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

Με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη ΔΕΘ με τίτλο «Ψηφιακοί νομάδες. Αξίζει τον κόπο;», τόνισε πως πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως και έχουν υψηλή τεχνογνωσία στο αντικείμενό τους, κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες στις οποίες επιλέγουν να εγκατασταθούν και να δουλέψουν έχουν τις υποδομές για να μπορέσουν να προσελκύσουν επενδύσεις πάνω σε αυτό το χώρο, «κάτι που μας ενδιαφέρει και συμβαίνει τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς μεγάλες πολυεθνικές έρχονται και επενδύουν στη χώρα μας».

«Οι ψηφιακοί νομάδες, είναι εργαζόμενοι με υψηλή τεχνογνωσία την οποία μπορούν να τη μεταφέρουν στη χώρα μας», επισήμανε λέγοντας πως αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις επιχειρήσεων που μπορούν να έρθουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα και να αφήσουν την τεχνογνωσία τους.

 

Ο κ. Χριστόπουλος επισήμανε ότι όλη αυτή η ροή επενδύσεων στον τεχνολογικό τομέα, είναι και ένα «σήμα» για αντιστροφή του brain drain.  Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη ΔΕΘ, φιλοξενούσαμε την Amazon, η οποία πρόσφατα άνοιξε γραφεία στη χώρα μας. Η εταιρεία αυτή έχει επαναπατρίσει Έλληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό και οι οποίοι θέλησαν να επιστρέψουν στη χώρα τους και να εργαστούν για την εταιρεία.  Το ίδιο συμβαίνει και με πολλές άλλες επιχειρήσεις που αποφασίζουν να έρθουν και να κάνουν επενδύσεις στη χώρα», σημείωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απόφαση για χορήγηση βίζας στους ψηφιακούς νομάδες, λέγοντας πως είναι ένα κίνητρο, «γιατί ουσιαστικά θεσμοθετεί τη δυνατότητα να μπορεί να έρθει κάποιος στη χώρα μας να δουλέψει για 12 μήνες».

«Είναι κάτι που είχαμε συζητήσει εξαρχής με το υπουργείο Εξωτερικών, για να προσελκύσουμε ψηφιακούς νομάδες. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει θεσμικά για να μπορέσουμε να δώσουμε το σήμα ότι είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε. Δόθηκε αυτό το σήμα και τώρα συζητούμε να υπάρχουν και διάφορες διευκολύνσεις για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να διεκπεραιώσουν όποια διαδικασία χρειάζεται, ψηφιακά από τον τόπο τους, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Μίλησε για διευκολύνσεις στις συναλλαγές με δομές και υπηρεσίες όπως ΚΕΠ ή προξενεία, καθώς και στον τομέα του εμβολιασμού. «Ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει τα εργαλεία που μπορούν να τους εξυπηρετήσουν αυτούς τους ανθρώπους εξ αποστάσεως», συμπλήρωσε.

«Είναι φυσικό να έχουν μειωθεί οι ρυθμοί κινητικότητας ψηφιακών νομάδων λόγω της πανδημίας, αλλά παρά τη μείωση, η Ελλάδα ήταν ένα προορισμός που επέλεγαν γιατί υπήρχε καλύτερη αντιμετώπιση στα θέματα της πανδημίας. Με την επιστροφή στην κανονικότητα, θα ενταθούν αυτά τα ρεύματα για να προσελκύσουμε περισσότερους», υπογράμμισε ο κ. Χριστόπουλος.

Επίσης ανέφερε ότι οι ψηφιακοί νομάδες, επειδή έρχονται για μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, επιλέγουν τόπους που έχουν επισκεφθεί ως τουρίστες – π.χ. νησιά – αλλά εκτίμησε ότι θα επιλέγουν πλέον και την Αθήνα η οποία είναι πια τουριστικός προορισμός τα τελευταία χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος