Λ. Αυγενάκης στο ΕΡΤΝews: Τα μέτρα στήριξης και οι παρεμβάσεις των Βρυξελλών

Σύνοψη
  • Το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Μαρτίου στη 1μμ σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με περίπου 100 στελέχη, παράγοντες θεσμικούς του Θεσσαλικού κάμπου.
  • Έλεγχοι με στόχο τις παράνομες ελληνοποιήσεις και επιβολή προστίμων.

Σε αγροτικά θέματα αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews.

Αναφερόμενος στην επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι έρχονται θετικές εξελίξεις για τους αγρότες, επισημαίνοντας πως: «Έχοντας δουλέψει ως χώρα, ως κράτος μέλος, πολύ έγκαιρα, πολύ πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις, το ξέρουν πολύ καλά οι αγρότες μας, ότι εμείς από τον Δεκέμβρη είχαμε καταθέσει ως κράτος μέλος έξι προτάσεις βελτίωσης σε τεχνικό επίπεδο της ΚΑΠ 23 27, υιοθετήθηκαν μάλιστα.
Στη συνέχεια όμως ήρθαμε χτίζοντας μια συμμαχία των 9 χωρών της Νότιας Ευρώπης, μεσογειακές χώρες, όπου συνεδρίασαν 28 Γενάρη πρώτη φορά όπου μέσα εκεί υπήρξε κοινή δήλωση που μεταξύ άλλων ανέφερε και την αναγκαιότητα αλλαγών στην ΚΑΠ και συν τοις άλλοις, τη Δευτέρα που μας πέρασε συνεδριάσαμε και ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου εκεί είχαμε το εξής ευχάριστο, να έχουμε πάλι, όπως χθες το βράδυ, υπήρξε η κοινή δήλωση των 9 μαζί με την Ελλάδα, χωρών και χώρες οι οποίες κεντρικά και βόρεια της Ευρώπης, δηλαδή Κροατία, Φινλανδία, Αυστρία, Τσεχία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, όπου και εκεί υιοθέτησαν την ελληνική πρόταση.


Εμείς κινηθήκαμε κατ’ αρχάς στη Σύνοδο Υπουργών ως ένα κράτος από τα 27, κράτος – μέλος.
Μάλιστα την ίδια στιγμή χτίσαμε ή ενεργοποιήσαμε συμμαχία. Γιατί θέλουμε να υπάρχει ισχυρή φωνή που θα υιοθετήσει, όπως και έγινε, τις προτάσεις τις οποίες καταθέσαμε.
Ποιες είναι οι προτάσεις που καταθέσαμε ως χώρα, έχοντας επεξεργαστεί και είμαστε οι μοναδικοί, παρακαλώ, που είχαμε εμπεριστατωμένη πρόταση έγκαιρα καταθέσει.
Είναι 19 προτάσεις, εκ των οποίων μάλιστα σήμερα τις παρουσίασα και στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι 15 από αυτές είναι τεχνικής φύσεως.
Τι αλήθεια έχουν αυτές οι προτάσεις.
Στην ουσία βελτιώνουν την ΚΑΠ, Την κάνουν πιο εύχρηστη, πιο λειτουργική, λιγότερο γραφειοκρατική, λιγότερο επιθετική για τους αγρότες, βελτιώσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν και με το δικαιούχο αλλά και με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και με τη Διαχειριστική αρχή.
Δηλαδή λιγότερη ταλαιπωρία, λιγότερο δαιδαλώδες όλο αυτό το σύστημα, το απολύτως γραφειοκρατικό που είχε χτιστεί στην ΚΑΠ 23 27.
Την ίδια ώρα όμως έχουμε και θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες για παράδειγμα βελτιώνουν την απορροφητικότητα των χρημάτων.
Να θυμίσω εδώ ότι 23 – 27 η χώρα μας έχει 19,5 δισεκατομμύρια να λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Αυτή είναι η απάντηση σε όλους αυτούς που κατά καιρούς ακούστηκαν να φύγουμε από την ΚΑΠ».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε: «Το επόμενο στάδιο είναι να ενημερωθεί όπως έχει ήδη γίνει η αρμόδια επιτροπή, η αρμόδια Αγροτική Επιτροπή που ασχολείται με τα θέματα αυτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πράγμα το οποίο γίνεται.
Εκεί βρίσκονται και οι 19 συνολικά προτάσεις της χώρας μας.
Την ίδια στιγμή όμως, δουλεύοντας και με τις συμμαχίες και έχοντας αποστείλει επιστολές σε όλους τους θεσμικούς του πρωτογενή τομέα, επαγγελματικούς συνδέσμους, συνεταιρισμούς, αλλά ακόμη και στα πολιτικά κόμματα, θέλοντας να έχουμε τις προτάσεις τους για θεσμικές αλλαγές στην ΚΑΠ 23 27.
Αλλά φανταστείτε, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πρόταση από κάθε πολιτικό κόμμα σημαίνει και στήριξη στα κόμματα τα οποία ανήκουν».

Επίσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε πως: «Εμείς αύριο το μεσημέρι στη μια ώρα έχουμε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με περίπου 100 στελέχη, παράγοντες θεσμικούς του Θεσσαλικού κάμπου, οι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες, οι Δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών δήμων, οι εκπρόσωποι των παρακάρλιων χωριών, κτηνοτρόφοι, αγρότες, εκπρόσωποι συνεταιρισμών, των Επιμελητηρίων.
Μάλιστα και εκπρόσωποι Θεσσαλοί, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου των Μπλόκων. Δεν υπάρχει αδιαφορία από την κυβέρνηση. Ίσα ίσα μάλιστα».

Λ. Αυγενάκης στο ΕΡΤΝews: Τα μέτρα στήριξης και οι παρεμβάσεις των Βρυξελλών

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Άρα θα έχουμε μια συνολική ενημέρωση αλλά και καταγραφή τυχόν νέων προβλημάτων, διότι έχουμε τα μέσα της άμεσης βελτίωσης, δηλαδή αποζημιώσεις, ενισχύσεις.
Αυτά είναι τα άμεσα και τα μεσομακροπρόθεσμα είναι μακροπρόθεσμα, τα οποία θα είναι προϊόν και της μελέτης, η οποία έχει παραδοθεί στον πρωθυπουργό από την ολλανδική εταιρεία και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός θα τους συναντήσει κάπου στα μέσα του Μάρτη, θα ανακοινωθεί από τον ίδιο.
Εμείς όμως ήδη σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούμε συναντήσεις συσκέψεις σε εβδομαδιαία βάση παρακαλώ και από την άλλη θέλουμε να ακούσουμε που βρισκόμαστε, διότι όλο αυτό δημιουργεί καινούργια δεδομένα διαρκώς.

Αναφέρθηκε στις παράνομες ελληνοποιήσεις, λέγοντας: «Εμείς σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβάσαμε πολύ προσεχτικά όλα αυτά που είχαν φτάσει στα χέρια τα δικά μου και των συνεργατών μου το τελευταίο δίμηνο του έτους που 23 και προετοιμάσαμε τον μηχανισμό.
Τι έχουμε λοιπόν.
Έναν μηχανισμό ο οποίος έχει αρμοδιότητες διάσπαρτες όχι μόνο σε επίπεδο Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχουμε, τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τη ΔΕΗ των τροφίμων που κάνει ελέγχους.
Κάποιοι έλεγχοι είναι και κοινοί παρεμπιπτόντως. Έχουμε όμως ελεγκτικές υπηρεσίες και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Υγείας.
Δηλαδή συζητάμε μια διασπορά. Εμείς τι κάναμε, σε πρώτη φάση ενεργοποιήσαμε το δικό μας το μηχανισμό, τις τρεις ελεγκτικές μηχανές που έχουμε.
Κάναμε μικτά κλιμάκια, δεν είχε ξαναγίνει και τους βγάλαμε στο δρόμο.
Είχαμε κάποιες δυσκολίες σε σχέσεις, συμπάθειες πολλών ετών, ακόμα και με δίκτυα σούπερ μάρκετ και μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, τα αφήσαμε όμως στην άκρη και είπαμε πάμε μπροστά να σπάσουμε αυγά και να ελέγξουμε, Να προστατεύσουμε και το κτηνοτρόφο και το σωστό, γαλακτοβιομηχανίες και το σωστό τυροκομείο, αλλά και τον καταναλωτή.
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα;
Κάναμε σειρά ελέγχων. Δώσαμε μάλιστα αναλυτικά στοιχεία σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Έχουμε ήδη τις πρώτες απαντήσεις πορίσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Έχει ενδιαφέρον.
Έχουμε ήδη ανακοινώσει σειρά προστίμων. Μάλιστα δώσαμε και κάποιες εταιρείες στις οποίες μας δίνει τη δυνατότητα το δικαίωμα από τον νόμο.

Ενάμισι εκατομμύριο είναι τα πρόστιμα τα οποία έχουν μέχρι αυτή την ώρα εγκριθεί. Έχω υπογράψει περίπου 600 χιλιάδες ευρώ πρόστιμα και συνεχίζεται η διαδικασία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος