Κυρ. Μητσοτάκης: «Τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια θα συνεχιστούν» – Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση

Array

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη των πολιτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Την ίδια στιγμή, οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τις παρακολουθήσεις και την οικονομία.

Προβλέποντας για το 2023 ανάπτυξη ενδεχομένως και τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η κυβέρνηση προτάσσει την κοινωνική διάσταση της οικονομικής πολιτικής της. «Τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια θα συνεχιστούν…», είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού από το υπουργικό συμβούλιο.

«Έχουμε προϋπολογίσει παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια για επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και έχουμε ακόμα και ένα έκτακτο απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες έκτακτες ανάγκες», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί σταθερό σημείο στον κυβερνητικό ορίζοντα, με τον πρωθυπουργό να αφήνει αιχμές για όσους κινούνται στην όχθη της παροχολογίας.

«Πιστεύω ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν συνολικά την προσπάθειά μας, νιώθουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, ότι εξαντλεί όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε. Αλλά ταυτόχρονα, δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα «δώστα όλα» και στις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού», προσέθεσε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός.

Την έγκριση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, έλαβε η Ελλάδα, με την πρόεδρο της Κομισιόν να επισημαίνει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

«Η χώρα έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης ώστε να λάβει δεύτερη πληρωμή […] Συγχαρητήρια λοιπόν στην Ελλάδα! Η πορεία προς την ανάκαμψη συνεχίζεται και η Επιτροπή στέκεται στο πλευρό σας», σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση – Στο επίκεντρο οι παρακολουθήσεις και η οικονομία

Στο υπουργικό συμβούλιο έλαβε το πράσινο φως το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά, που θα συζητηθεί στη Βουλή στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Tην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών, αναδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι άμεση ανάγκη να αποδώσει ο βασικός δρων του πολιτεύματος -δηλαδή οι πολίτες- τις ευθύνες γι’ αυτή την ηθική, οικονομική και δημοκρατική κατάπτωση που βιώνει η χώρα. Να απαλλαγεί δηλαδή από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και να εκλέξει μια νέα, ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση, την οποία πάνω απ’ όλα θα μπορεί να την εμπιστευθεί και, προφανώς, να την ελέγχει», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει λόγο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση άφησε την πολύ μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης να περάσει αναξιοποίητη, αποφασίζοντας τον καταμερισμό των κονδυλίων όχι προς όφελος της κοινωνίας αλλά των λίγων κολλητών», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, ασκώντας δριμεία κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το νέο “υπερμνημόνιο” σε βάρος των λαών της Ευρώπης, δεν έχει ούτε μπορεί ν’ αποκτήσει φιλολαϊκό περιεχόμενο»

«Ο πρωθυπουργός απέδειξε σήμερα για άλλη μια φορά πως παραμένει αμετανόητος και επικίνδυνος», υπογράμμισε η Ελληνική Λύση.

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25, δήλωσε:

«O Κυριάκος Μητσοτάκης περηφανεύεται ότι η οικονομική πολιτική της Μητσοτάκης Α.Ε. εκπέμπει μήνυμα σιγουριάς. Δε διευκρινίζει όμως για ποιους».

Για το μεσημέρι της Δευτέρας έχει οριστεί η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Για ακρόαση έχει κληθεί ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος θα παραστεί κανονικά, καθώς και οι κύριοι Λαβράνος, Mπίτζιος και Ντίλιαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, ζήτησε την αντικατάσταση του από την Επιτροπή, όπως κάνει τον τελευταίο χρόνο για προσωπικούς λόγους.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος