Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάπτυξη με ρυθμό της τάξης του 6% φέτος – Πυρά Τσίπρα για την ακρίβεια

Array

Στα ύψη παραμένει η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις κάλπες. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με τον πρωθυπουργό από το Λονδίνο να ζητά δεύτερη τετραετία για να εμπεδωθεί η αλλαγή πορείας της χώρας.

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών μπαίνει πια στο τραπέζι μαζί με τα διλήμματα της κάλπης. Ο πρωθυπουργός, από το Λονδίνο, μίλησε ξανά για τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, προσδιορίζοντάς τον στο 37% – 38%. Ο Αλέξης Τσίπρας τού ζητεί να ορίσει από τώρα ημερομηνία εκλογών και κάνει λόγο για «τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας».

Η αντιπαράθεση συνεχίζεται και για τις παρακολουθήσεις, ενώ πριν από λίγο κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για τα κακόβουκα λογισμικά και την ΕΥΠ.

«Στις δεύτερες εκλογές, θα πρέπει να φτάσουμε στο 37-38% για να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι αυτό εφικτό; Νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Μια μονοκομματική κυβέρνηση στην περίπτωσή μας, δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε τη συνεργασία με ταλαντούχους ανθρώπους από άλλους πολιτικούς χώρους. Η ακροδεξιά σίγουρα αποκλείεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράγοντα πολιτικής αστάθειας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτική αλλαγή.

«Ο πρωθυπουργός δεν “μυρίζει” τις εκλογές, τις προκηρύσσει. Να ορίσει την ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης και να μην αφήνει τον τόπο σε μια διαρκή πολιτική αβεβαιότητα. Όσα δυσώδη βγαίνουν στο φως τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνουν ότι μάλλον ζούμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας», σημείωσε από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας εστίασε ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

«Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το επόμενο έτος και μειώνουμε τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και, ταυτόχρονα, καταφέραμε να θέσουμε τη χώρα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης. Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 6% φέτος», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά για την ακρίβεια ζητώντας ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας προς το δημόσιο.

«Η αισχροκέρδεια είναι made in Greece. Και αποτελεί γέννημα θρέμμα των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα μια νέα κρίση χρέους απειλεί ξανά την ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να παραδεχτεί ο κ.Τσίπρας ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Είναι εξοργιστικό να μιλάει για τη φορολογία, ο άνθρωπος που, ως πρωθυπουργός, που έπνιξε στους φόρους τη μεσαία τάξη και την παραγωγική Ελλάδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Την ίδια ώρα η αντιπαράθεση συνεχίζεται και για το θέμα των παρακολουθήσεων μετά και την ακρόαση του Γρηγόρη Δημητριάδη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Δεν έπρεπε να είχε συμβεί και γι’αυτό άνθρωποι παραιτήθηκαν και γι’αυτό ήμασταν αρκετά τολμηροί να αναγνωρίσουμε ότι αυτό ήταν ένα θεσμικό λάθος», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Έντονη ήταν η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης «άδειασε» τον κ. Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος πως ουδέποτε αποπέμφθηκε, αλλά παραιτήθηκε.

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε την προεκλογική παροχολογία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μόνιμες παρεμβάσεις.

«Θα βιώσουμε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά, που θα δοκιμάσει τις αντοχές και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι να λέμε πράγματα ρεαλιστικά», σημείωσε.

Προσκλητήριο ενόψει κάλπης από το ΚΚΕ.

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν αφορά την ουσία της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά την πρωτοκαθεδρία ή τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης»

«Η υποκριτική αντιπαράθεση για τις πρόωρες εκλογές αποδεικνύει ότι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν την εξουσία ως “λάφυρο”», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση της η Ελληνική Λύση.

«Πρέπει να μπει, εδώ και τώρα, ένα τέλος στην αισχροκέρδεια των τραπεζών», αναφέρει το ΜέΡΑ25.

Σε αυτό το κλίμα τα κομματικά επιτελεία καταρτίζουν τα ψηφοδέλτια, με τους πολιτικούς αρχηγούς να συνεχίζουν τις περιοδείες τους ανά την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος