ΚΥΑ για τους καλλιτέχνες: Ζητούν χρόνο για να μελετήσουν το περιεχόμενό της – Τα βασικά της σημεία

Χρόνο, ούτως ώστε να μελετήσουν το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ζητούν οι καλλιτέχνες, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση για τους καλλιτέχνες

Χρόνο, ούτως ώστε να μελετήσουν το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ζητούν οι καλλιτέχνες, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση για τους καλλιτέχνες.

Η εν λόγω ρύθμιση περιλαμβάνει νέα μισθολογική κλίμακα, ορίζει στα 1.037 ευρώ τον μηνιαίο βασικό μισθό και διαμορφώθηκε από τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ψυχραιμία ζήτησε από τους συναδέλφους του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα social, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, αναφέροντας: «Το σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με όσα ζητούσαμε δημοσιεύτηκε αργά. Ας δείξουμε όλοι ψυχραιμία, να μελετηθεί καλά από νομικούς που θα μας ενημερώσουν σε ποια σημεία κερδίζουμε και τι δεν πήραμε».

Το ΣΕΗ θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση την Τρίτη στις 17:30 το απόγευμα στο θέατρο Ακροπόλ, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών συνεχίζονται με την διοργάνωση νέας συναυλίας στην υπό κατάληψη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ΡΕΞ, την Δευτέρα το απόγευμα.

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μια ασάφεια και μας μπερδεύει συνέχεια και το ρωτάω: είναι σαφές, ότι πλέον αυτά τα επαγγέλματα ανήκουν στη κατηγορία της Ανώτερης Εκπαίδευσης; Αρμόδιο τώρα για τις περισσότερες λεπτομέρειες είναι το ΣΕΗ».

«Δελτίο Τύπου με ασαφές περιεχόμενο, αντί της νομοθετικής ρύθμισης που ανέμεναν οι καλλιτέχνες» χαρακτήρισε την δημοσιοποίηση του πλαισίου της ΚΥΑ, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Αυτό που φαίνεται είναι ότι έχουμε το ευτράπελο οι καλλιτέχνες να προσλαμβάνονται ως ΔΕ και να πληρώνονται ως Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Η διαβάθμιση παραπέμπεται στις καλένδες. Δεν μπορούμε παρά να το εκλάβουμε ως άλλη μια κυβερνητική εξαγγελία. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να εμπαίζει τους καλλιτέχνες» αναφέρει σχετικά η ίδια.

Για «ελιγμό που αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση, υπό το βάρος του δίμηνου αγώνα των καλλιτεχνών» κάνει λόγο το ΚΚΕ αναφερόμενο στη δημοσιοποίηση της ΚΥΑ, επισημαίνοντας: «Δεν ικανοποιεί ωστόσο το αίτημα του αγώνα τους για απόσυρση της τροπολογίας 1565/23 που εισήγαγε το ειδικό μισθολόγιο, αντί να τους εντάσσει στην κατηγορία ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου. (…) Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να παρασύρει τους καλλιτέχνες στις επιδιώξεις της για ολοσχερή κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος χρεώνοντάς τους το αίτημα για ανωτατοποίηση των ιδιωτικών σχολών».

Τα βασικά σημεία της ΚΥΑ για τους καλλιτέχνες

  • Ειδική μισθολογική κλίμακα Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ)  
  • 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ) 
  • Μηνιαίος βασικός μισθός πρώτου κλιμακίου 1037 ευρώ  
  • Ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους 

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος