Ξανακλείνει το “Ναυάγιο” για λόγους ασφαλείας μετά από εισήγηση του ΟΑΣΠ (video)

“Βόμβα” για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς το Ναυάγιο είναι το δεύτερο πιο διάσημο τοπόσημο παγκοσμίως μετά την Ακρόπολη, αποτελεί η απόφαση να απαγορευθεί πλήρως η πρόσβαση στην παραλία, λόγω κινδύνου κατολίσθησης των πρανών. Το κλείσιμο του Ναυαγίου εισηγήθηκε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει:

«Την εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία “Ναυάγιο” της Ζακύνθου, εισηγήθηκε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), στο πλαίσιο των επανεκτιμήσεών του αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα και τα κατολισθητικά φαινόμενα. Σύμφωνα με την αυτοψία που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή. Με βάση τα ευρήματα της αυτοψίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για την εφαρμογή της απαγόρευσης πρόσβασης στην παραλία “Ναυάγιο” για την φετινή τουριστική περίοδο. Συμφωνήθηκε επίσης η κατάσταση να επανεκτιμάται δύο φορές ετησίως μετά από νέες επιτόπιες αυτοψίες».

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου του 2022 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου είχε αποφασίσει την απαγόρευση της πρόσβασης για λόγους ασφαλείας.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας: «Η ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών είναι πάνω από όλα και η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιστημονικά δεδομένα του ΟΑΣΠ και του Προέδρου του καθηγητή Ε. Λέκκα, δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής κατά την τουριστική περίοδο».

Οι ξενοδόχοι ζητούν το άνοιγμα με μέτρα ασφάλειας

Εν τω μεταξύ μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ζακύνθου Γιώργος Μάργαρης, ζήτησε το άνοιγμα της παραλίας του Ναυαγίου με κανόνες ασφάλειας και λειτουργίας καθώς υπάρχουν ήδη οι μελέτες και έχουν συζητηθεί οι προτάσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, το Ναυάγιο και η παραλία του, παρουσίαζει υψηλή επισκεψιμότητα προέχει βεβαίως η ασφάλεια των επισκεπτών αλλά για τα προβλήματα στα πρανή και απο την κατολίσθηση του 2018 υπάρχει μελέτη του ΙΓΜΕ που προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως λιγότερη ώρα παραμονής στην παραλία αλλά και στην θαλάσσια περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος