Ξανά στις ράγες τα τρένα από την Τετάρτη 22/3: Τα δρομολόγια και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Εικοσιδύο μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, τα τρένα και ο Προαστιακός μπαίνουν σταδιακά ξανά στις ράγες. Από σήμερα, Τετάρτη 22/3, ξεκινούν περιορισμένα δρομολόγια με αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ενώ ανά πενθήμερο θα προστίθενται γραμμές, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη των δρομολογίων σε περίπου 25 μέρες και σίγουρα πριν από το Πάσχα. Γραπτές εγγυήσεις για να ξαναμπούν και να εργαστούν στα τρένα ζητούν οι εργαζόμενοι, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού μετατρέπεται σε κακούργημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και της Ρεγγίνας Σαβούρδου, αργά το βράδυ της Τρίτης (21/3) ο ΟΣΕ έδωσε στη Hellenic Train τις εγγυήσεις ασφάλειας που είχαν ζητήσει οι εργαζόμενοι για πλήρη επικοινωνία με το σύστημα GSM-Railways, που είναι ένα διεθνές πρότυπο ασύρματων επικοινωνιών στον σιδηρόδρομο. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως οι συγκεκριμένες εγγυήσεις δόθηκαν για τον βασικό άξονα στο τμήμα Θριάσιο – Ειδομένη ώστε να ξεκινήσουν κανονικά τα εμπορευματικά τρένα. Παρά τις εγγυήσεις που δόθηκαν καμία αντίδραση δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί (00:28) από πλευράς Hellenic Train.

Σε ότι αφορά στα υπεραστικά επιβατικά τρένα, που θα εκτελούσαν δρομολόγια στα τμήματα «Θεσσαλονίκη – Δράμα» και «Θεσσαλονίκη Φλώρινα» φαίνεται πως παίρνει τελικά μια εβδομάδα παράταση η ακινησία. Να θυμίσουμε πως οι εργαζόμενοι είχαν θέσει ζητήματα ασφάλειας για τα συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου.

Τα δρομολόγια που ξεκινούν την Τετάρτη 22/3

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train από την Τετάρτη 22/3/2023 θα πραγματοποιούνται δρομολόγια τρένων στις παρακάτω γραμμές:

  • Πειραιάς – Αθήνα- Αεροδρόμιο
  • Αεροδρόμιο- Αθήνα- Πειραιάς
  • ‘Ανω Λιόσια- Αεροδρόμιο
  • Αεροδρόμιο- ‘Ανω Λιόσια
  • ‘Ανω Λιόσια- Κάντζα
  • Κάντζα- ‘Ανω Λιόσια
  • Αθήνα- Χαλκίδα- Αθήνα
  • Προαστιακός Πάτρας
  • Ολυμπία- Πύργος- Κατάκολο
  • Διακοφτό- Καλάβρυτα

Επίσης την ίδια μέρα το πρωί στις 4:45 θα αναχωρήσει ο πρώτος συρμός του προαστιακού από τον σταθμό Λαρίσης με προορισμό την Οινόη, στο οποίο και θα επιβιβαστεί ο μεταβατικός διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης.

Επιπλέον, αναμένεται σήμερα να επανεκκινήσει κι ένα ζεύγος εμπορευματικής αμαξοστοιχίας Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες (Τρίτη 21/3) δοκιμαστικό δρομολόγιο από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Πάτρα.

Τα μέτρα ασφαλείας: Δύο σταθμάρχες, δυο μηχανοδηγοί

Πλέον, κάθε σταθμός στελεχώνεται με δυο σταθμάρχες και όλοι οι προαστιακοί συρμοί με δυο μηχανοδηγούς και τουλάχιστον έναν συνοδό. Επιπλέον μειώνεται η ταχύτητα σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση. Συγκεκριμένα, το όριο ορίζεται στα 80 χλμ/ώρα σε προαστιακούς και εμπορευματικούς συρμούς και στα 100 χλμ/ώρα στις επιβατικές αμαξοστοιχίες.

Τα άμεσα μέτρα:

2 σταθμάρχες σε κάθε σταθμό

2 μηχανοδηγοί +1 συνοδός στον Προαστιακό

Μείωση ταχύτητας

80χλμ σε προαστιακούς/εμπορευματικούς συρμούς

100χλμ σε επιβατικές αμαξοστοιχίες

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας για την επαναλειτουργία του ειδικότερα στο δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, ζητούν εγγράφως από την διοίκηση του ΟΣΕ διαβεβαιώσεις σε ό,τι αφορά στο εμπορευματικό τμήμα Θριασίου – Ειδομένης και την κυκλοφορία των συρμών εντός των σηράγγων σε Τέμπη και Πλαταμώνα.

Επίσης, ζητούν:

  • Ασφαλής λειτουργία επικοινωνιών και εντός των σηράγγων
  • Επάνδρωση μεγάλων σταθμών (όπως αυτόν της Έδεσσας)
  • Πιστοποιητικά ελέγχου καταλληλότητας γεφυρών
  • Επαρκής φύλαξη ισόπεδων διαβάσεων

O υπουργός Δικαιοσύνης, προανήγγειλε το επόμενο διάστημα, νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου η κλοπή υλικών στον ΟΣΕ να γίνει από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με αξιωματούχους της Κομισιόν και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η ασφάλεια του δικτύου των σιδηροδρομικών μεταφορών. Επισήμανε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθει η καθολική τηλεδιοίκηση στον άξονα Αθήνας Θεσσαλονίκης μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023.

επιμέλεια Νίκος Κοντορούσης/ ρεπορτάζ Ρεγγίνα Σαβούρδου- Άννα Βλαχοπαναγιώτη- Αθανασία Σταμοπούλου

ανταπόκριση Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Πληροφορίες και απο ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος