Κρίτων Αρσένης προς Υπουργό Πολιτισμού: Τίθενται ζητήματα παράβασης καθήκοντος

Array

«Δικαίως έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον επιστημονικό κόσμο, αλλά και σε μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου της χώρας», τόνισε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, για τη συμφωνία που έφερε η Υπουργός Πολιτισμού τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αντικείμενο ιδιωτική συλλογή 161 κυκλαδίτικων αρχαιοτήτων.

Ο Κρίτων Αρσένης στην ομιλία του υποστήριξε ότι η Υπουργός μέχρι σήμερα όχι μόνο αποφεύγει να πει την αλήθεια, αλλά αρνείται πεισματικά να δώσει τα έγγραφα που επίσημα έχει αιτηθεί το ΜέΡΑ25.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε δηλώσεις της Υπουργού ότι δήθεν αγνοούσε την συλλογή μέχρι πριν από δύο χρόνια, οπότε και ξεκίνησαν οι μυστικές συνομιλίες, ο βουλευτής υπενθύμισε στην Υπουργό ότι ο κ. Στερν εξέθετε τα κομμάτια της συλλογής του ήδη από το 1990, ενώ το 2004 είχε κυκλοφορήσει εκτεταμένο σχετικό κατάλογο. Εκείνη την εποχή η Λίνα Μενδώνη, αρχαιολόγος η ίδια, ήταν Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, συνεπώς δεν δικαιούται να μιλάει για άγνωστη συλλογή!

Οι αρχαιότητες στην κατοχή του συλλέκτη Λέοναρντ Στερν φαίνονται από τις δημοσιεύσεις να ξεπερνούν σε αριθμό τις 161. Ο κ. Στερν όμως παρέδωσε μόνον αυτές στο Ίδρυμα του Ντέλαγουερ και όχι το σύνολο των αρχαιοτήτων που παρανόμως κατείχε. Συνεπώς, ένα πρόσθετο ερώτημα που γεννάται είναι εάν πράγματι ο Λέοναρντ Στερν είναι απλά συλλέκτης, ή αντιθέτως πουλούσε, αγόραζε και αντάλλασσε αρχαία αντικείμενα.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 υπενθύμισε τις θέσεις των αρχαιολόγων, ότι δηλαδή 5 από τα ειδώλια της συλλογής προέρχονται από λαθρανασκαφές στην Κέρο. Με επιμονή ρώτησε, επίσης, την Υπουργό για αντικείμενο ή αντικείμενα της συλλογής που φαίνεται να προέρχονται από λαθρανασκαφές στον Φιώντα της Νάξου, αλλά και για τη δράση του Νικολά Κουτουλάκη, διάσημου για το ρόλο του στην εμπορία αρχαίων από λαθρανασκαφές.

Σημαντική βαρύτητα έχει η αποκάλυψη του βουλευτή ότι το ειδώλιο με αριθμό 121 της έκθεσης Στερν στην Ελλάδα, σύμφωνα μάλιστα με τον κατάλογο της έκθεσης, έχει την ίδια προέλευση με τον “Αρπιστή” του Μητροπολιτικού Μουσείου, που τεκμηριωμένα είναι κίβδηλος, κατ’ ομολογία μάλιστα του τεχνίτη που τον κατασκεύασε!

Αυτό είναι το Μητροπολιτικό Μουσείο με το οποίο έκλεισε συμφωνία το ελληνικό κράτος, είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του ο Κρίτων Αρσένης. Ένα Μουσείο στο οποίο γίνονται συνεχείς κατασχέσεις και το οποίο δεν διστάζει να εκθέτει εν γνώσει του για χρόνια ακόμα και κίβδηλα αντικείμενα!

Ο χειρισμός της υπόθεσης Στερν κατ’ αποκλειστικότητα, έκλεισε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, από την ίδια την Λίνα Μενδώνη χωρίς την προσφυγή στις αρμόδιες ελληνικές και ξένες υπηρεσίες μπορεί να εγείρει ζητήματα παράβασης καθήκοντος από μέρους της. Κάτι τέτοιο είναι ακόμα πιο σοβαρό για την συγκεκριμένη Υπουργό Πολιτισμού, η οποία γνωρίζοντας θαυμάσια το νόμο είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς σε πόσα και ποια σημεία έχει παρεκκλίνει από αυτόν.

Από την πλευρά της, η Λίνα Μενδώνη συνεχίζει να αρνείται επίμονα κάθε αποκάλυψη για την προέλευση των αντικειμένων της συλλογής Στερν, ονομάζοντας όλα τα στοιχεία “άκριτα πράγματα”, και αντί, όπως οφείλει από τη θέση της, να κινήσει γη και ουρανό για να αποδείξει την αρχαιοκαπηλία και να φέρει την συλλογή πίσω στη χώρα, μιλάει και συμπεριφέρεται σαν εκπρόσωπος των αρχαιοκάπηλων και των οίκων δημοπρασιών.

Η Υπουργός διαστρέφοντας την πραγματικότητα προσπάθησε να μας πείσει ότι το Υπουργείο δεν υποχρεούται να κάνει έλεγχο αυθεντικότητας των αντικειμένων, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο νόμο! Όταν όμως θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο το οποίο δεν είναι κάτοχος των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων να τα ανταλλάξει με άλλα εκθέματα θα ανταλλάσσει γνήσια μουσειακά εκθέματα με κίβδηλα;

Το Βρετανικό Μουσείο που κρατάει παράνομα τα μάρμαρα του Παρθενώνα, οι οίκοι δημοπρασιών που διακινούν αρχαία αντικείμενα που ανήκουν στους θησαυρούς της Ελλάδας, οι αγοραστές, διακινητές και παράνομοι συλλέκτες δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο συνήγορο από τη Λίνα Μενδώνη!

Από μεριάς του το ΜέΡΑ25 δεν θα σταματήσει να παλεύει για τον επαναπατρισμό των κυκλαδικών αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του αρχαιολογικού νόμου και του Συντάγματος που προστατεύουν τους θησαυρούς του ελληνικού λαού».

Πηγή: mera25.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος