Κρήτη: Το χρονικό της τραγωδίας με τη νεκρή 45χρονη τουρίστρια

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Ιεράπετρας και της Κρήτης, από την τραγωδία που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην θέση Αγιά Φωτιά, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα, στο δρόμο προς τη Σητεία.

Μία 45χρονη τουρίστρια έχασε τη ζωή της, ενώ το παιδί της απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε τραυματισμένο στο νοσοκομείο, από τα χαλάσματα ενοικιαζόμενου διαμερίσματος, όπου διέμεναν, μετά από κατολίσθηση, που σημειώθηκε τα ξημερώματα, στην περιοχή Αγία Φωτιά. Σώος βγήκε ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας. Τραγική ειρωνεία είναι ότι η χθεσινή νύχτα, ήταν η τελευταία των διακοπών, για την οικογένεια των τουριστών.

Το χρονικό της τραγωδίας

Κρήτη: Το χρονικό της τραγωδίας με τη νεκρή 45χρονη τουρίστρια

Η τραγωδία σημιεώθηκε τα μεσάνυχτα. Τεράστιος όγκος βράχου, αποκολλήθηκε καταπλακώνοντας ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στην πλαγιά της Αγίας Φωτιάς Λασιθίου. Μια 45χρονη γυναίκα από την Σλοβενία έχασε τη ζωή της, ενώ ελαφρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο Ιεράπετρας νοσηλεύεται ο 10χρονος γιος της.

Έξι ώρες διήρκησε η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού της τριμελούς οικογένειας των τουριστών, μέσα από τα συντρίμμια.

Μέρος των δωματίων έχει καταστραφεί ολοσχερώς από την αποκόλληση του βράχου, ο οποίος κύλησε στην πλαγιά και έπεσε πάνω στο κτήριο. Την ίδια στιγμή σε άλλο σημείο του διαμερίσματος, βρισκόταν ο 51χρονος πατέρας, ο οποίος απεγκλωβίστηκε χωρίς, να τραυματιστεί σοβαρά.

Για γεωλογικό φαινόμενο που επιταχύνθηκε, εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων στην Κρήτη, έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας «το φαινόμενο ουσιαστικά οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς. Και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 μέρες σε όλη την Κρήτη. Ουσιαστικά οι τρεις αυτοί παράγοντες υπάρχουν, οι οποίοι συνθέτουν ένα σκηνικό υψηλού κινδύνου και βεβαίως εκείνο το οποίο θα πρέπει να επισημάνουμε για μία ακόμα φορά, είναι ότι δεν θα πρέπει να δομούμε, να χτίζουμε κτίρια ή κατασκευές και υποδομές όταν οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες».

Σύμφωνα με πληροφορίες το χθεσινό βράδυ για την οικογένεια των τουριστών από την Τσεχία, ήταν το τελευταίο των διακοπών τους στην Κρήτη, καθώς σήμερα (30/10) θα αναχωρούσαν για τη χώρα τους.

Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Κατσουλάκη

Επιμέλεια: Ελένη Μουγά, 

ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος