Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για την πορεία της πανδημίας μετά και το άνοιγμα των σχολείων

Σε εγρήγορση παραμένει η επιστημονική κοινότητα για την πορεία της πανδημίας. Αν και οι επιδημικοί δείκτες αποκλιμακώνονται με τον δείκτη θετικότητας να έχει μειωθεί στο 1,3% ο αριθμός των κρουσμάτων όσον αφορά παιδιά και εφήβους παραμένει υψηλός ενώ μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα φανεί το «αποτύπωμα» του ανοίγματος των σχολείων.

Την ίδια ώρα περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων, αλλά και θετικότητας. Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα, βρίσκονται στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού και πλέον μετρούν αντίστροφα για τη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων.

Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη τέταρτη φάση με καινούρια χαρακτηριστικά της πανδημίας, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, σημείωσε ο Συντονιστής-Διευθυντής στην Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Έκανε λόγο για πολύ μεγάλη διασπορά, με την πίεση στο σύστημα υγείας να είναι ελεγχόμενη, παρότι φαίνεται αδιανόητος ο καθημερινός αριθμός θανάτων. Δεν μπορεί να βάζεις στόχο τη μείωση των θανάτων αλλά την εξάλειψή τους, να μετατρέψουμε αυτή την θανατηφόρο πανδημία σε ένα κοινό κρυολόγημα. Δεν το έχουμε κάνει και θα το πληρώσουμε ακριβά, τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Μιλώντας  στην ΕΡΤ για τον χώρο της εκπαίδευση καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης είπε να μη θεωρούμε δεδομένο ότι θα έχουμε μια εκτίναξη των κρουσμάτων «διότι αυτή τη στιγμή η επιστροφή στην εκπαίδευση γίνεται με έναν συντεταγμένο τρόπο, με πάρα πολλά τεστ και πρωτόκολλα και σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες. Συνεπώς δεν είναι σίγουρο ότι η εκπαίδευση θα προσφέρει μια μη ελεγχόμενη αύξηση, θα το δούμε βέβαια».

Ακόμα αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών. Εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή τα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν είναι γύρω στις 750.000. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100.000 εμβολιασμένα μας μένουν 650.000, από αυτά το 1/4 περίπου θα εκτεθεί στον ιό κι από αυτά ένα 20% θα μολυνθεί δηλαδή 30 με 50.000 παιδιά. Αν έχουμε καθημερινά 500 με 600 θετικά παιδιά στον κορονοΐό σημαίνει ότι τον μήνα θα έχουμε 15.000».

«Τα παιδιά σε ποσοστό 98 ίσως και 99% θα περάσουν μια ήπια νόσο, δυστυχώς όμως θα μεταδώσουν τη νόσο κι αν υπάρχουν ανεμβολίαστοι στο οικογενειακό τους περιβάλλον θα κολλήσουν κι είναι αυτοί που θα δώσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. 1-2% των παιδιών όμως επίσης θα νοσήσει σοβαρά κι επομένως αν έχουμε 30.000 παιδιά θα περιμένουμε 300 έως 500 ή 600 νοσηλείες παιδιών με βαριά νόσηση, ποσοστό που δεν είναι ευκαταφρόνητο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Θέμα χρόνου είναι η οριστικοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αύξηση των παιδιατρικών κλινών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος