Κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το δημοψήφισμα

Μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στη Βουλή, όπου συζητείται η έγκριση της πρότασης του πρωθυπουργού, για δημοψήφισμα με το ερώτημα, αν οι πολίτες αποδέχονται ή απορρίπτουν την πρόταση των δανειστών για συμφωνία.

Η συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης, με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, να έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι θα ψηφίσουν κατά της πρότασης του Πρωθυπουργού και τονίζοντας ότι το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να είναι αν οι Έλληνες θέλουν να μείνουν ή να βγουν από το ευρώ.

H συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση, ο οποίος χαρακτήρισε «απολύτως επιτακτική και χρήσιμη» χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο κ. Βούτσης κάλεσε «όλες τις πτέρυγες της Βουλής, όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από την άποψη τους για την ουσία των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας ,να συνομολογήσουν την απόλυτη χρησιμότητα στη προσφυγή της συνταγματικής τάξης για ένα θέμα απόλυτης προτεραιότητας».

«Ζητάμε την καταψήφιση της πρότασης και του τελεσιγράφου που την συνόδεψε», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών κάνοντας λόγο για ίντριγκες και αγοραίες αντιλήψεις των δανειστών και καλώντας όλα τα κόμματα να την στηρίξουν.

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι θέση της κυβέρνησης είναι η χώρα να είναι στην Ευρώπη.

«Εμείς απαντάμε με ψυχραιμία: Το παιχνίδι δεν τέλειωσε για τη χώρα και την κυβέρνησή της. Το παιχνίδι θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν σε περιστολή των δικαιωμάτων των λαών», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας, επί του περιεχομένου της πρότασης της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κατέθεσε προς την πρόεδρο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή, την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής βούλησης.

«Είναι ευθέως καταστρατήγηση του Συντάγματος», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση με την μετονομασία ως εθνικού ζητήματος, αφορά απολύτως δημοσιονομικά ζητήματα»,.

Προπαγανδιστικό χαρακτήρισε το λόγο του Ευάγγελου Βενιζέλου, απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι κανένα από τα επιχειρήματα του κ. Βενιζέλου δεν ευσταθούν, τονίζοντας ότι ο ισχυρισμός ότι η πρόταση της κυβέρνησης αφορά δημοσιονομικά ζητήματα, δεν ισχύει.

«Πρόκειται καθαρά για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και υπακούει στο άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος», υποστήριξε ο κ. Φίλης.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας, απορρίφθηκε από το Σώμα.

Για να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα απαιτείται η υπερψήφιση της από 151 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αριθμεί συνολικά στους 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13.

Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα, όπως ανακοίνωσε στο Σώμα η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τόνισε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίνει το λόγο και την εξουσία για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα στο λαό και πως η πρωτοβουλία αυτή επιφορτίζει τη Βουλή με μια ιστορική ευθύνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος