«Kόκκινος» συναγερμός από την εκτίναξη των κρουσμάτων (video)

Με την Αττική να μετρά τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού μέσα σε ένα 24ωρο και τα νέα περιστατικά Covid-19 στη χώρα να εκτινάσσονται στα 2.147, έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός στις υγειονομικές αρχές, λίγα 24ωρα πριν τις αποφάσεις για παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική.

Περισσότερους από 3 μήνες είχε να εκτοξευθεί σε πάνω από 2.000 ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων.

Σταθερά αυξητική είναι η ημερήσια τάση στον αριθμό των διασωληνωμένων. Μέσα σε 17 ημέρες (από τις οποίες οι 12 σε καθεστώς lockdown στην Αττική), οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 100 περισσότεροι, συνολικά 357. 

Η Covid-19 στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας σε 6.343 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νόσου στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας.

Εκτίναξη των νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν σχεδόν οι μισές από τις νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Από τα 2.147 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη, τα 1.047 διαγνώστηκαν στην Αττική.

Το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο αντιμετωπίζουν το κέντρο της Αθήνας, με 285 νέα κρούσματα, και ο Πειραιάς, όπου εντοπίστηκαν 259 νέες μολύνσεις, ενώ σε κλινική της Π.Ε. Πειραιώς βρέθηκαν περισσότερα από 70 κρούσματα της νόσου.

Αναλυτικότερα, η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων στην Αττική έχει ως εξής:

  • 95 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
  • 95 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • 140 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • 49 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
  • 285 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • 100 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτιου Τομέα Αθηνών
  • 259 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
  • 24 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων.

Στις ΜΕΘ Covid της Αττικής, η κάλυψη των κλινών φθάνει το 90%.

Στις απλές κλίνες Covid, οι ασθενείς είναι οι περισσότεροι από την αρχή της πανδημίας, 2.500 σε όλη τη χώρα (αύξηση 58% σε σχέση με τις αρχές Φεβρουαρίου), με τους 1.300 να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Θετικό είναι το γεγονός ότι δεν νοσούν πλέον βαριά οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι κατέληγαν πριν από λίγο καιρό. Νοσούν περισσότερο οι ηλικίες 45-60 ετών, οι οποίοι δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν για πολλές ημέρες.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα γνωμοδοτήσει την Παρασκευή για παράταση ή όχι των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα θα είναι σταδιακό.  Η «κανονικότητα» δεν αναμένεται να επιστρέψει πριν το Πάσχα, σύμφωνα με ειδικούς.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για επιπλέον κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να νοσηλεύονται εκεί ασθενείς non covid και να απελευθερωθούν κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία για ασθενείς.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,την καγκελάριο της Γερμανίας και τους πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

Στην τηλεδιάσκεψη τέθηκε επί τάπητος ο συντονισμός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως των νεότερων εξελίξεων σε υγειονομικό επίπεδο και το ζήτημα της διάθεσης εμβολίων.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος