Koρονοϊός: Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη – Προβληματισμός ενόψει της 28ης Οκτωβρίου (video)

Στο μέτωπο του κορονοϊού, η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, είναι ιδιαίτερα ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Οι αρχές ανησυχούν και επιχειρούν με αυστηρά περιοριστικά μέτρα να φρενάρουν τη διασπορά. Ενδεικτικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη, οι μονάδες εντατικής θεραπείας Covid είναι πλήρεις, δεν υπάρχει ούτε κρεβάτι ελεύθερο.

Με εμφανώς πιο χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έναντι της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη που διανύει δεύτερο 24ωρο στο «κόκκινο», προβληματίζει τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, ιδιαίτερα ενόψει των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου.

Στον κεντρικό τομέα Αθηνών, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι στο 63% και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης στο 53%.

«Υπάρχει πάντοτε η σκέψη να μην έχουμε παρέλαση με τον παραδοασιακό τρόπο, όμως οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η πίεση στο σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα αποτυπώνεται σε αριθμούς. Στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονται 474 σε απλές κλίνες (413 ανεμβολίαστοι) και σε ΜΕΘ 114 (107 ανεμβολίαστοι).

Αυξητική είναι η τάση στη συγκέντρωση του ιού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (29 Σεπτεμβρίου) και την Πέμπτη (30 Σεπτεμβρίου) παρουσιάζουν αύξηση 28% σε σχέση με τις 2 προηγούμενες ημέρες και 41% σε σχέση με τις ίδιες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμολογίας, αναφέρει πως: «όλες οι εκδηλώσεις πορείες παρελάσεις ευνοούν τον συνωστισμό που σε αυτή τη συγκυρία που ζούμε δεν βοηθάει».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε (180.977 τεστ) 1837 κρούσματα,με γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, 493 Αττική, 262 Θεσσαλονίκη, 125 Λάρισα, επίσης 332 διασωληνωμένους και 29 θανάτους.

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ υπέβαλλε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή του στη διαχείριση της πανδημίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης που ανά δυο μήνες πανηγυρίζει για την “επιτυχή” διαχείριση της πανδημίας, μέσα σε ενάμισι μήνα καρατόμησε όλους όσους τη διαχειρίστηκαν με τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μια ακόμη αποτυχία του δήθεν “επιτελικού κράτους” του κ Μητσοτάκη ομολογείται έμπρακτα με την απομάκρυνση του επικεφαλής του ΕΟΔΥ» επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.

Οι «άριστοι» της διαχείρισης της πανδημίας «ξηλώνονται» ένας-ένας από την κυβέρνηση, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Το χάπι

Με διαδικασίες εξπρές προωθεί η εταιρία Merck την αδειοδότηση του χαπιού, που υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα της άμυνας απέναντι στον κορονοϊό. Μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και δεν χρειάζεται επίσκεψη σε ιατρικό κέντρο, αφού η πρόσληψή του θα μπορεί να γίνει και στο σπίτι.

Ένα πειραματικό χάπι της φαρμακευτικής εταιρίας Merck υπόσχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στην καταπολέμηση της COVID-19.

«Αυτό είναι το πρώτο από του στόματος αντι-ιικό φάρμακο για την καταπολέμηση της Covid-19», ανέφερε ο Rob Davis διευθύνων σύμβουλος της Merck.

Από τις δοκιμές που βρίσκονται στην τελική φάση φαίνεται πως το χάπι που βασίζεται στην δραστική ουσία Μολνουπιραβίρη μειώνει κατά 50% την πιθανότητα νοσηλείας, ή θανάτου σε ασθενείς με κορονοϊό.

Η επιστημονική κοινότητα ξεκαθαρίζει ότι το χάπι δεν μπορεί να υποκαταστήσει το εμβόλιο.

«Το χάπι θα βοηθάει σε αυτούς που το εμβόλιο δεν έχει πετύχει να μπλοκάρει τελείως τη νόσο να βοηθήσει να μην πάνε χειρότερα, δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ αντιικό που θα εξαφανίζει τη νόσο», δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας.

«Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε να καταλήξετε στο νοσοκομείο είναι να μην μολυνθείτε. Ο καλύτερος τρόπος για να μην μολυνθείτε είναι να εμβολιαστείτε», σχολίασε ο Άντονι Φάουτσι επικεφαλής λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν πούμε πως πρόκειται για θαύμα». δήλωσε ο Πήτερ Οτέζ, παιδίατρος με ειδίκευση στα εμβόλια και τις τροπικές ασθένειες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες με πάνω από 700.000 νεκρούς, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια σχεδιάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών άνω των 12 ετών.

Σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία εκατοντάδες διαδήλωσαν κατά των περιοριστικών μέτρων ενώ αυξάνονται ακόμα κρούσματα και θάνατοι.

Διαφορετική η εικόνα στην Πορτογαλία που άνοιξαν και τα νυχτερινά κέντρα καθώς έχει εμβολιαστεί το 85% του πληθυσμού.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Φρόσω Βαρβάρα, Βαγγέλης Μητρούσιας, Κάλλη Λέκκα

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος