Κορονοϊός – λύματα: Αύξηση του ιικού φορτίου σε 4 περιοχές

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 4 από τις  9  περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ την εβδομάδα από 7 έως 13 Φεβρουαρίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αλματώδη αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφηκε στην Κέρκυρα (+454%), ενώ αυξητική ήταν η τάση στην Ξάνθη (+42%) και οριακές οι αυξήσεις στην Αλεξανδρούπολη (+17%) και στα Ιωάννινα (+20%).

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε δύο περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις σε δύο περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ από τις εννέα (2/9) περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ.

Πτωτική ήταν η τάση του ιικού φορτίου στην Αττική, με στατιστικά σημαντική μείωση (-33%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου. Ωστόσο, σημειώνεται ότι παρά την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής, τα επίπεδα αυτού παραμένουν σχετικά υψηλά.

Οριακά πτωτική ήταν η τάση του ιικού φορτίου στην Πάτρα (-24%).

Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στο Βόλο (-9%), στη Λάρισα (+7%) και στη Θεσσαλονίκη (-14%).

Στη Θεσσαλονίκη, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκε οριακή μείωση κατά 14% του ιικού φορτίου, το οποίο όμως βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Το στέλεχος Όμικρον τείνει να κυριαρχήσει πλήρως, καθώς από τις 4 Φεβρουαρίου 2022 και μετά το στέλεχος Δέλτα ανιχνεύεται σταθερά σε ποσοστά μικρότερα του 4%.

Στη Λάρισα, την τελευταία εβδομάδα το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (+7%), όπως και στο Βόλο (-9%).

Στην Πάτρα, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή μείωση (-24%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος