Η υποπαραλλαγή Όμικρον «Κράκεν» XBB.1.5 στην Ελλάδα – Έξι κρούσματα

Για πρώτη φορά η XBB 1.5 γνωστή ως «Κράκεν» εντοπίστηκε στην Ελλάδα. Έξι μέχρι στιγμής τα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, τρία κρούσματα εντοπίστηκαν μετά από αναδρομικό έλεγχο (προηγούμενης εβδομάδας)  αλλά τώρα γνωστοποιήθηκε ότι αφορούν στην εν λόγω παραλλαγή, κι ακόμα τρία νέα προστίθενται σήμερα.

Ωστόσο, από τα στοιχεία προκύπτει ότι η επικρατούσα παραλλαγή στην Ελλάδα παραμένει η Όμικρον 5.

Ανήσυχοι παραμένουν οι επιστήμονες για τη νέα υποπαραλλαγή Όμικρον XBB.1.5 «Κράκεν», του κορονοϊού SARS-CoV-2, με δεδομένο ότι θεωρείται τόσο μεταδοτική που ο κίνδυνος να μεταδοθεί είναι μεγάλος, ακόμα και σε αυτούς που ήδη έχουν μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η XBB.1.5 είναι «η πιο μεταδοτική υπο-παραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής». Πρόκειται για μια μεταλλαγμένη έκδοση της Όμικρον XBB, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περσινό Αύγουστο.

Η XBB.1.5 έχει πλέον εντοπιστεί σε 26 χώρες.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης

Όπως σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές. Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μία κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού, π.χ. η χρήση μάσκας, όπως τονίζουν οι καθηγητές. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης αλλά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή XBB.1.5 και γιατί ονομάστηκε «Κράκεν»

Η XBB.1.5 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και έκτοτε εξαπλώνεται ραγδαία. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), αυτή την εβδομάδα αντιπροσώπευε το 40% των κρουσμάτων στη χώρα.

  • Τι κρύβεται πίσω από την ονομασία XBB.1.5 και την ονομασία «Κράκεν»

Όπως αναφέρει το Sky News, ο εξελικτικός βιολόγος T. Ryan Gregory ήταν ο πρώτος που πρότεινε το παρατσούκλι «Κράκεν» σε ανάρτησή του στο Twitter, εξαιτίας της «ακραίας μεταδοτικότητας» της υποπαραλλαγής. Το Κράκεν προέρχεται από τη σκανδιναβική λαογραφία και είναι ένα θαλάσσιο τέρας με πολλά πλοκάμια που κατέστρεφε ολόκληρα πλοία και παρέσυρε ναυτικούς στο θάνατο.

Η XBB.1.5 είναι μια υποπαραλλαγή της Όμικρον, γι’ αυτό και δεν έχει δικό της ελληνικό γράμμα. Πήρε το όνομά της βάσει του συστήματος Pango (Phylogenetic Assignment of Named Global Outbreak) και το Χ υποδηλώνει ότι πρόκειται για ανασυνδυασμένη παραλλαγή. Πρόκειται για ένα υβρίδιο δύο παραλλαγών που σχηματίζεται όταν και οι δύο μολύνουν ταυτόχρονα ένα άτομο και ανασυνδυάζονται για να δημιουργήσουν κάτι νέο.

  • Είναι η XBB.1.5 πιο σοβαρό ή ανησυχητικό από άλλες παραλλαγές;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η XBB.1.5 είναι «η πιο μεταδοτική υπο-παραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής». Πρόκειται για μια μεταλλαγμένη έκδοση της Όμικρον XBB, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περσινό Αύγουστο. Η XBB.1.5 έχει πλέον εντοπιστεί σε 25 χώρες.

Η XBB μπορεί να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ενώ η XBB.1.5 έχει το πρόσθετο «πλεονέκτημα» ότι δεσμεύεται πιο εύκολα στα κύτταρα και ως εκ τούτου, εξαπλώνεται ευκολότερα.

  • Υπάρχει αύξηση νοσηλειών και θανάτων από την υποπαραλλαγή;

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του ΠΟΥ, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου εξαπλώνεται ραγδαία η XBB.1.5, παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών. Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης αύξηση 20% στους παγκόσμιους θανάτους από Covid-19 κατά τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη διασπορά του ιού κατά την περίοδο των γιορτών και δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικές ενός νέου, πιο επικίνδυνου στελέχους.

Διαβάστε ακόμα: Τι λένε ΠΟΥ και ΕΚΠΑ για την υποπαραλλαγή Όμικρον «Κράκεν» XBB.1.5

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος