Κορονοϊός: Δοκιμάζεται η Β. Ελλάδα – Στο «κόκκινο» τα κρούσματα, «ασφυξία» στις ΜΕΘ

Δύσκολη είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, με τα κρούσματα κορονοϊού και τις νοσηλείες να δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος υγείας. Στο «τραπέζι» βρίσκεται ακόμα και η επίταξη υπηρεσιών, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για τη λήψη περιοριστικών μέτρων στους μεικτούς χώρους.

Διάχυτη είναι η ανησυχία των ειδικών από την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Στο επίκεντρο της πανδημίας η Θεσσαλονίκη που για 2η μέρα ξεπερνά σε νέες μολύνσεις την Αττική με 661 κρούσματα έναντι 599.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται και οι εντατικές γεμίζουν ασφυκτικά.

«Επειδή η μονάδα για Covid περιστατικά είναι πλήρης νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς και εκτός μονάδος» ανέφερε η Έλενα Μπακιρλή, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ.

«Έχουμε επίπεδα ιικού φορτίου στην πόλη του περασμένου Νοεμβρίου και Απριλίου. Αν δεν κάνουμε κάτι πέραν των εμβολίων, δεν θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την αύξηση της διασποράς» δήλωσε ο καθηγητής Χημείας στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 3.643 νέα κρούσματα κορονοϊού και 55 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ 392 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

«Το ουσιώδες είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 60. Αυτοί ειναι που κινδυνεύουν αλλά και οι κάτω των 25 ειδικά» σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά και το να υπάρξουν τοπικά lockdown. Aναμένονται, ωστόσο, νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι θα αφορούν χώρους όπου είναι μεικτοί, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως τα θέατρα. «Δεν θα ανοίξουμε κλειστούς χώρους για ανεμβολίαστους σε κομμάτι της εστίασης» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως αν χρειαστεί, θα επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και γιατροί. Εξασφαλίστηκαν ήδη 250 κλίνες σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο για covid ασθενείς.
«Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα είναι η συμμετοχή ιδιωτών στα Covid περιστατικά» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών και πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς τα δύσκολα – όπως λένε- είναι μπροστά μας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Φωτεινή Γιολτζίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος