Κορονοϊός: Αγωνία για την υγεία ανεμβολίαστων εγκύων – Πότε αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών (video)

Τη Δευτέρα θα διαπιστωθεί αν τελικά τα δύο ύποπτα κρούσματα κορονοϊού στην Αθήνα φέρουν την παραλλαγή Όμικρον, ενώ σε λίγες ημέρες φτάνουν στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκρίνει το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλα τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας, ανεξαρτήτως του εάν ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Τη Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η γονιδιωματική ανάλυση στα δείγματα των δύο ασθενών που επέστρεψαν από τη Νότιο Αφρική στην Αθήνα, για να διαπιστωθεί αν όντως φέρουν την παραλλαγή Όμικρον. Το νέο στέλεχος θεωρείται υπερ-μεταδοτικό.

«Η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη παραλλαγή «Όμικρον» ασθενών που είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού είναι τριπλάσιες. Η παρατήρηση αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας. Είναι απαραίτητο όλοι όσοι νόσησαν και αμέλησαν να εμβολιαστούν, να τρέξουν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβόλιο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Νέο άλμα παρουσίασε ο δείκτης των διασωληνωμένων, που έφτασαν τους 715. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή σε 246.287 τεστ 3.526 κρούσματα κορονοϊού και 79 θανάτους.

Στο 424ΣΝ Θεσσαλονίκης ασθενής με κορονοϊό το έσκασε όταν του είπαν ότι θα διασωληνωθεί. Λίγα στενά πιο κάτω τον συνέλαβε η αστυνομία.

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Ανοίγουν τα ραντεβού

Σε λίγες ημέρες φτάνουν στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκρίνει το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλα τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας, ανεξαρτήτως του εάν ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων και οι μεταλλάξεις έδειξαν ότι παιδιά και έφηβοι αποτελούν το 25% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα μας οπότε και κρίθηκε απαραίτητος ο εμβολιασμός τους.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας τα πρώτα εμβόλια για τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11 ετών, κατόπιν έγκρισης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Το εμβόλιο της Pfizer που έχει πάρει την έγκριση για τις μικρότερες ηλικίες 5-11 είναι διαφορετικό από το εμβόλιο που χρησιμοποιείται για τις μεγαλύτερες ηλικίες, διότι περιέχει ακριβώς το 1/3 της δόσης του αντιγόνου.(…) Είναι πολύ ασφαλή, δεν έχουμε ανεπιθύμητες ενέργειες» σημείωσε η Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας – μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Δεν θα έχουμε προτεραιότητα, δεν θα αρχίσουμε από ομάδες αυξημένου κινδύνου, θα εμβολιαστούν όλοι» ανέφερε η Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας – μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε ότι και οι μικρότερες ηλικίες μεταδίδουν, ακόμα και κάτω των 3 ετών παιδάκια».

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα και να ξεκινήσει η χορήγηση του παιδικού εμβολίου. Οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό έχουν αυξηθεί.

Το γεγονός ότι αγγίξαμε 100.000 περίπου εμβολιασμούς το Σάββατο, είναι πολύ ενθαρρυντικό και πιστεύω θα συνεχιστεί έτσι, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός, επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Συναγερμός» για τις ανεμβολίαστες εγκύους

Η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια μεταξύ εγκύων αντανακλάται στα συχνά – τελευταία – περιστατικά με διασωληνωμένες κυοφορούσες σε κρίσιμη κατάσταση.

Όλο και περισσότερες έγκυοι εμβολιάζονται μπροστά στον κίνδυνο να κολλήσουν κορονοϊό και να κινδυνεύσει το παιδί τους και οι ίδιες.

Τρεις επίτοκες γυναίκες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ακόμη 9 βρίσκονται στην κλινική Covid-19 στο ίδιο νοσοκομείο. Όλες είναι ανεμβολίαστες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ δημοσιοποίησαν στοιχεία από 2.500 εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες, από τα οποία προκύπτει πως τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης της εγκύου από κορονοϊό και επιπλέον δημιουργούν αντισώματα που μπορούν να προστατεύσουν ακόμη και το νεογέννητο.

Στην Πάτρα έγκυος που νοσούσε με κορονοϊό γέννησε το βράδυ του Σαββάτου χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα η ίδια και το νεογέννητο.

ΕΔΕ & προανάκριση για τον θάνατο 14χρονης από κορονοϊό

Θλίψη σε όλη τη χώρα έχει σκορπίσει ο θάνατος της 14χρονης μαθήτριας στη Λαμία από επιπλοκές του κορονοϊού. Η κοπέλα ήταν θετική και παρέμενε για 7 ημέρες σπίτι της, όμως το Σάββατο η κατάστασή της επιδεινώθηκε και κατέληξε από ανακοπή.

«Δεν είχε υποκείμενο νόσημα, ήταν θετική αλλά σε καλή κατάσταση. Η επιπλοκή από Covid αρκετά σοβαρή, έγινε προσπάθεια ΚΑΡΠΑ αλλά έφυγε» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λαμίας, Χρήστος Γεωργίου.

Για την υπόθεση θανάτου της μαθήτριας έχει διαταχθεί ΕΔΕ από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Επίσης, οι αστυνομικοί του Α.Τ. Λαμίας, μετά από εντολή της Εισαγγελίας, έχουν ξεκινήσει προανάκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένειά της και η ίδια ήταν ανεμβολίαστοι.

Η Covid-19 «ενεργοποιεί όλους εκείνους τους μηχανισμούς της θρομβογένεσης και γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι που πεθαίνουν στις ΜΕΘ πεθαίνουν από θρόμβωση είτε στην πνευμονική αρτηρία και έχουμε την πνευμονική εμβολή είτε στην καρδιά τους και κάνουν τα σύνδρομα της μυοκαρδίτιδας», εξήγησε ο Παναγιώτης Χαλβατζιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ και διοικητής του Νοσοκομείου «Ελπίς».

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ειρήνη Κυρίτση, Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος