Στο 100% η πληρότητα σε 8 νοσοκομεία

Ανησυχία επικρατεί για την πορεία των κρουσμάτων δεδομένου ότι παραμένουν υψηλά, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ τα νοσοκομεία δέχονται ασφυκτική πίεση, όπως δείχνει ο αριθμός των διασωληνωμένων, που σκαρφάλωσε στους 391. Η πληρότητα στις εντατικές φτάνει στο 95%, ενώ σε νοσοκομεία όπως το «Σωτηρία», δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Ρεκόρ Κυριακής κατεγραψαν τα κρούσματα που εκτινάχθηκαν στα 1.269, ενώ 36 άνθρωποι κατέληξαν. Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Τα τελευταία 24ωρα αναδιατάσσονται κλινικές, κρεβάτια και ΜΕΘ, με στόχο να αυξηθούν οι κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα δημόσια νοσοκομεία θα συνεργαστούν πιο στενά με τα ιδιωτικά, ώστε τα ιδιωτικά να δέχονται γενικά περιστατικά.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πιεστούν ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία της Αττικής και να αυξηθούν οι νοσηλείες στις Εντατικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά πάσα πιθανότητα η κατάσταση θα ελεγχθεί σε 15 ημέρες.

Εάν κριθεί απαραίτητο θα αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες εντατικής θεραπείας με φορητό εξοπλισμό. Στην ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδηγεί η συνεχής αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες νοσηλείες που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Στο “κόκκινο” επίπεδο βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, οι συσκέψεις είναι συνεχείς και το σχέδιο αναδιάταξης δυνάμεων του ΕΣΥ σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες covid όσο και στις ΜΕΘ για νοσηλεία περιστατικών, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου. Περισσότερες από τις μισές νέες εισαγωγές περιστατικών covid δέχονται τα Νοσοκομεία της Αττικής. Το σύστημα υγείας “δοκιμάζεται”. Στο “Σωτηρία”, χθες υπήρχε ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ covid, το ίδιο και στον “Ευαγγελισμό”, ενώ στο “Αττικόν” η σημερινή εφημερία ξεκίνησε χωρίς γενικές ΜΕΘ και με το 1/3 των κλινών κατειλημμένες από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι οποίοι κάνουν λόγο για “επικίνδυνη” εφημερία.
Το σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προβλέπει την μετατροπή κλινικών, απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19, με την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα όπως δήλωσε ο κ. Παπαευσταθίου έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά. Στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ covid είναι 340 και καθημερινά αυξάνονται, τα περιστατικά εκτός κορονοϊού που χρειάζονται εντατική μεταφέρονται είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε στον ιδιωτικό τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου, εξετάζεται η μετατροπή του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non covid Νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία περιστατικών covid.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “…από τις έξι”, η κα Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και γιατρός Δημόσιας Υγείας επειγόντων περιστατικών στο “Σωτηρία” τόνισε ότι όσο δεν μειώνονται τα κρούσματα και δημιουργείται όλο και περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία δεν πρόκειται να βγούμε από το lockdown. Η κα Τσικρικά, σημείωσε ότι είναι κατανοητό να υπάρχει κούραση από την κατάσταση που βιώνουμε ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να οικιοποιούνται τα μέτρα και να τηρούνται όπως αρέσει στον καθένα. “Ο ιός είναι εδώ και δεν υπάρχουν μαγικές λέξεις ή λύσεις για να φύγει. Ο εμβολιασμός δεν πάει έτσι όπως θα θέλαμε. Εμείς πρέπει να προφυλαχθούμε από τον ιό”, είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη χαρακτήρισε την εβδομάδα που ξεκινά δύσκολη, όπως και η προηγούμενη, καθώς παραμένει πολύ υψηλό το ιικό φορτίο στην Αττική, καθώς δεν πέφτουν εύκολα τα κρούσματα και οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι με επιπλοκές. Εκτίμησε ότι την Παρασκευή να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και του λιανεμπορίου με κανόνες και μέτρα. “Είναι προτιμότερο για μένα να ανοίξει ένα καφενείο, να πάνε οι άνθρωποι με τα μέτρα και τις μάσκες, παρά να κάθονται σε ένα παγκάκι”, τόνισε η κα Παγώνη. Παράλληλα σημείωσε ότι η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ θα πάει με πολύ αργά βήματα. Για τους εμβολιασμούς, είπε πως οι επιστήμονες θέλουν να γίνει σε ποσοστό 50 με 60% για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, επισημαίνοντας πως “αν πάρουμε τα εμβόλια γρήγορα θα μπορούσαμε να φτάσουμε το ποσοστό αυτό στο τέλος Ιουνίου”.

Εν τω μεταξύ, το ένα εκατομμύριο θα αγγίξουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας έως την ερχόμενη Παρασκευή 5 Μαρτίου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι κάθε ημέρα εμβολιάζονται περίπου 30.000-35.000 άτομα, ενώ από την έναρξη των εμβολιασμών μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει 885.000 εμβολιασμοί.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε ετοιμότητα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ