Κορίτσια μαθαίνουν κώδικα και σπάνε τα στερεότυπα (video)

Array

Για το πρόγραμμα Codegirls της ΑΜΚΕ «Mataroa», το οποίο φέρνει μαθήτριες 10 έως 16 ετών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και τον προγραμματισμό, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο συνιδρυτής του Mataroa, Αντώνης Παπαδόπουλος.

Το Mataroa είναι ένα μη-κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού με έδρα την Καλαμάτα και στόχο τον επαναπροσδιορισμό της κουλτούρας και της εκπαιδευτικής ταυτότητας της πόλης από το 2015.

Βασική αρχή λειτουργίας του είναι η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης, συμμετοχής και υποστήριξης κάθε ατόμου, ανεξάρτητα από ηλικιακά, πολιτισμικά, κοινωνικά, δημογραφικά, μορφωτικά, οικονομικά και κάθε άλλης μορφής κριτήρια. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες δράσης του Mataroa, με άμεση εφαρμογή στους τομείς εκπαίδευσης, αγροτικής οικονομίας, τουρισμού, ναυτιλίας, αστικής ανάπτυξης και πολιτισμού.

Το Codegirls είναι ένα διαδραστικό πρόγραμμα εκμάθησης νέων τεχνολογιών και προγραμματισμού για κορίτσια 10-16 ετών, το οποίο έχει αναπτυχθεί και υλοποιείται από το Mataroa, με την πολύτιμη υποστήριξη και χορηγία της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι ενδιαφέρει πολύ την τοπική κοινωνία και την ελληνική επαρχία ό,τι έχει να κάνει με εκπαίδευση και παιδιά», εξήγησε ο συνιδρυτής του Mataroa Αντώνης Παπαδόπουλος. «Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ και το παρουσιάσαμε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Τους άρεσε πάρα πολύ, το εξειδικεύσαμε σε κορίτσια στην ηλικιακή ομάδα 10-16 ετών».

Κορίτσια μαθαίνουν κώδικα και σπάνε τα στερεότυπα (video)

Ο στόχος των CodeGirls είναι απλός, αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντικός: να κλείσει το χάσμα μεταξύ των φύλων στους τομείς της τεχνολογίας και της πληροφορικής, με στόχο να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να εφοδιάσει τα κορίτσια με δεξιότητες και μέσα. Αυτό επιτυγχάνεται με:

  1. Εισαγωγή στα βασικά στοιχεία και τη λογική του hardware και του software
  2. Εκπαίδευση σε περιζήτητες γλώσσες προγραμματισμού και τεχνολογίες ανάπτυξης
  3. Επαγγελματικό Προσανατολισμό και Καθοδήγηση

Τρία προγράμματα με διαφορετικό επίπεδο εξειδίκευσης έχουν ήδη υλοποιηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Καλαμάτα, Κοζάνη, Πάτρα, Τρίκαλα), ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης και συνεργασίας λειτουργεί επικουρικά στην προσπάθεια αυτή.

Μετά από 7 χρόνια, έχουν εκπαιδευτεί με αυτό το πρόγραμμα σχεδόν 500 μαθήτριες σε 8 πόλεις. Κάποιες από τις παλιές μαθήτριες έχουν γίνει πλέον συνεργάτιδες του προγράμματος. Μία από αυτές είναι και η Κατερίνα Παπαχριστοπούλου, φοιτήτρια μηχανικών πληροφορικής και υπολογιστών.

Όπως είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ η ίδια η 21 ετών Κατερίνα: «Από την ηλικία των 14 ετών παρακολούθησα το πρώτο σεμινάριο Mataroa το 2015. Παρακολούθησα και τα 3 σεμινάρια που είχαν διεξαχθεί στην πόλη μου, επομένως στο σύνολο έκανα περίπου 48 ώρες εκπαίδευσης. Με έφεραν σε επαφή με την τεχνολογία και τον κώδικα και μου άνοιξαν μια τεράστια πόρτα σε αυτόν τον χώρο. Από το πρώτο σεμινάριο κατενθουσιάστηκα και είπα πως ναι, με αυτό το πράγμα θέλω να ασχοληθώ και στο μέλλον!»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος