Υπάρχει Ανάγκη συστράτευσης της κοινωνίας, των φορέων, αλλά και της Αυτοδιοίκησης, για την ανάδειξη της Μοναστικής Πολιτείας του Παπικίου όρους, των υπολοίπων Βυζαντινών ευρημάτων, αλλά και της μοναδικής Φύσης της περιοχής.
Αυτό επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του εξωραΐστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Κερασιάς Παπικίου όρους, Σωτήρης Πουπουζής.
«Σαν σύλλογος, αλλά και προσωπικά το έχω επισημάνει στην Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων από το έτος ίδρυσης του συλλόγου μας, που είναι το 1986. Αυτό που συνεχώς λαμβάνω ως απάντηση είναι πως δεν υπάρχει προσωπικό, αλλά και πόροι. Μπορεί πια αυτό να συμβαίνει, ωστόσο, δεν μπορούμε άλλο να δείχνουμε αμέλεια για αυτόν τον πραγματικό θησαυρό. Δέχομαι πολύ συχνά κρούσεις από Γάλλους δημοσιογράφους και Αυστριακούς Αρχαιολόγους και Βυζαντινολόγους, για περιήγηση στην περιοχή, οι οποίοι έρχονται με χάρτες, και συναντούν ένα χώρο που δεν υπάρχει ούτε σήμανση για τα ευρήματα», σημείωσε με νόημα ο κ. Πουπουζής.
Γι’ αυτούς που γνωρίζουν στη Μοναστική Πολιτεία του Παπικίου όρους, ήταν το υπήρξαν 300 Μοναστήρια και Μοναχοί, τον 6ο και 7ο αιώνα και μάλιστα προ Αγίου Όρους. Όπως επίσης ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος της αυτοκράτειρας, Μαρίας Βοτανιάτη, σύμφωνα με τον Βυζαντινολόγο, Νίκο Ζήκο, καθώς βρέθηκε ένα χρυσό δακτυλίδι με σφραγίδα, αλλά και υπολείμματα από χρυσοποίκιλτα ενδύματα! Υπάρχουν και άλλα πολύτιμα Βυζαντινά ευρήματα, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα, θαμμένα στο χώμα, στη λήθη του χρόνου και της …αδιαφορίας ή καλύτερα της άγνοιας που υπάρχει σε πολλούς για την ιστορική σημασία της περιοχής!
«ΑΝ αξιοποιηθεί και αναδειχθεί η Μοναστική Πολιτεία του Παπικίου Όρους, θα αποτελέσει πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες και περιηγητές. Ταυτόχρονα θα έλθουν σε επαφή με την υπέροχη Φύση της ορεινής Ροδόπης, η οποία έχει και …κρόκο, όπως τον κρόκο της Κοζάνης. Σχετικά πρόσφατα με επισκέφθηκε ο νυν Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, όταν ήταν ακόμα ΑΝτιπεριφερειάρχης και εξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον για την περιοχή. Ωστόσο, νομίζω πως το στοίχημα για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Μοναστικής Πολιτείας του Παπικίου όρους, θα πρέπει να αφορά κυρίως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Ροδόπης και τους θεσμούς της», τόνισε ο κ. Πουπουζής.
Τέλος κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα να προγραμματίσει και εκδρομές προς εκείνη την περιοχή, καθώς υπάρχει πρόσβαση, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν την περιοχής τους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος