Κομισιόν για προσφυγικό: Λύση σε συνεργασία με την Ελλάδα – Έκτακτη χρηματοδότηση για νέα κέντρα υποδοχής

Κρίσιμη εβδομάδα η τρέχουσα για το προσφυγικό, καθώς την Πέμπτη αρχίζει στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των χωρών μελών της ΕΕ για το ζήτημα αυτό. Η απάντηση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας, σημειώνει η Κομισιόν, η οποία ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12,7 εκατ. ευρώ  για τη δημιουργία 8.000 νέων θέσεων υποδοχής για τους πρόσφυγες.

«Η Επιτροπή στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό τους»

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ, την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι επαφές του Πρωθυπουργού πραγματοποιούνται λίγες ημέρες μετά το μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα να προχωρήσει εντός τριμήνου σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα αναστολής της Σένγκεν έως και για δύο χρόνια.

Έντονες αντιδράσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, προκαλεί η απειλή που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας για κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας μας με την ΠΓΜΔ, ως μέσο πίεσης στην Αθήνα για το προσφυγικό.

Υπέρ της εφαρμογής κοινής ευρωπαϊκής λύσης, η οποία «δεν προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ούτε είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους», τάσσεται η γερμανική κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όπως επανέλαβε, βασική προτεραιότητα για το Βερολίνο αποτελεί η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της Σένγκεν.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι δραστηριότητες στα σύνορα της ΠΓΔΜ οδηγούν στην απομόνωση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της στη διαχείριση αυτής της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής ροής, και πρόσθεσε ότι η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας.

Τόνισε, παράλληλα, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση βελτίωσης.

«Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex», δήλωσε, παράλληλα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Έρνστ Τόβε.

Σύμφωνα με την ίδια, η Επιτροπή καλωσορίζει τη βοήθεια από κράτη-μέλη της ΕΕ προς την ΠΓΔΜ για να στηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ελλάδα. Όπως ανέφερε, επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρωπαϊκής βοήθειας έχουν δοθεί στην ΠΓΔΜ για να βελτιώσει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της και συγκεκριμένα για να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι και καλύτερη εποπτεία των συνόρων, καθώς και ταυτοποίηση και καταγραφή των υπηκόων τρίτων χωρών.

Η Έρνστ Τόβε τόνισε ότι η βοήθεια αυτή δεν χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη, γιατί όπως είπε, «το έργο της Επιτροπής στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό τους».

Σχετικά με την κατασκευή των hotspots στα ελληνικά νησιά, εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες, και πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναμένουν πως κι άλλα hotspots θα είναι λειτουργικά.

Το θέμα της Συρίας και της προσφυγικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης που είχε με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Λιβάνου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Για εμάς, το θέμα της Συρίας δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού ή μάχης ενάντια στην τρομοκρατία ή γενικά θέμα φιλειρηνισμού, αλλά και θέμα που σχετίζεται με την κατάσταση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ενότητάς της στην αντιμετώπιση τέτοιων μεγάλων γεωπολιτικών προβλημάτων, όπως είναι το προσφυγικό», δήλωσε ο υπουργός στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Συριόπουλο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Δ. Αβραμόπουλος: Απόδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12,7 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε η Κομισιόν, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων στην ελληνική ενδοχώρα.

Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF), και θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τουλάχιστον 8.000 νέων θέσεων υποδοχής.

Ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η ανάθεση των 12,7 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων υποδοχής είναι μία ακόμη απόδειξη της αλληλεγγύης και της ισχυρής υποστήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα στις προσπάθειές της να διαχειριστεί τις πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές στη χώρα. Επίσης, θα βοηθήσει την Ελλάδα να αυξήσει τη δυνατότητα υποδοχής προσφύγων σε 50.000 θέσεις, που είναι ο στόχος, όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων της 25ης Οκτωβρίου 2015».

Η έκτακτη χρηματοδότηση των 12,7 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενων σπιτιών για να προσφέρει προσωρινή στέγαση στους πολίτες τρίτων χωρών στις περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για επιπλέον χρηματοδότηση από αυτή που προβλέπεται βάσει του Εθνικού Προγράμματος της Ελλάδας για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, η οποία καλύπτει το κόστος κατασκευής για την προετοιμασία των χώρων και το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Το 2015, η Επιτροπή χορήγησε 146 εκατ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα, είτε απ’ ευθείας στις ελληνικές Αρχές, είτε μέσω διεθνών οργανισμών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:
Κρίσιμη εβδομάδα για το προσφυγικό (vid)
Υπέρ του κλεισίματος των ελληνικών συνόρων οι 4 του Βίσεγκραντ – Επικρίνονται δριμύτατα από Βερολίνο
Δ. Μάρδας στην ΕΡΤ: Η πολιτική της ΕΕ δεν διαμορφώνεται από τις απόψεις δύο -τριών χωρών (vid)
Προσφυγικό: Ανυπεράσπιστη η Ευρώπη, λέει η Ουγγαρία – Αυστρία: «Ασφαλείς χώρες» Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος