Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Προφυλακιστέος ο 49χρονος – Αναμένεται τεχνική πραγματογνωμοσύνη από τακτικό ανακριτή (video)

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 49χρονος για την κλοπή του πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν το 2012. Στην απολογία του υποστήριξε ότι πραγματοποίησε μόνος του την κλοπή του αιώνα και ότι παρακολουθούσε επί έξι μήνες τις κινήσεις των φυλάκων στην Πινακοθήκη.

Ήταν αναμενόμενο σε αυτό το στάδιο η προφυλάκιση αλλά σύντομα θα έχουμε δικονομικές εξελίξεις, ανέφερε ο συνήγορος του κατηγορούμενου Σάκης Κεχαγιόγλου.

Ο κατηγορούμενος έμεινε πιστός σε όσα υποστήριξε προανακριτικά-είπε στην αστυνομία. Επιμένει ότι κατέστρεψε τον τρίτο πίνακα στην προσπάθειά του να ξεφύγει και τον πέταξε μετά. Πρόκειται το σκίτσο του Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσια.

Το Νοέμβριο του 2019 έξι χρόνια μετά την κλοπή του, το έργο εμφανίστηκε σε ηλεκτρονικό κατάλογο δημοπρασίας στην Φλωρεντία.

Εντοπίστηκε το έργο στην Ιταλία όπως υπέδειξε η συνάδερφος η κ. Κασιμάτη, άρα δεν ισχύει ότι το κατέστρεψε αλλά προσπάθησε να το πουλήσει, τόνισε ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Μανώλης Στεφανίδης.

Η τότε επιμελήτρια της εθνικής πινακοθήκης Μαριλένα Κασσιμάτη πρότεινε να ταξιδέψει στην Φλωρεντία για να διαπιστωθεί η γνησιότητα του έργου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για το ίδιο έργο αλλά έγιναν διαφοροποιήσεις όπως αυτή η σφραγίδα για να δημιουργηθεί σύγχυση, πολλές φορές μπαίνει υπογραφή για να αποκτήσει το έργο εχέγγυο γνησιότητας» λέει ο κ. Στεφανίδης.

Το ταξίδι στη Φλωρεντία δεν έγινε ποτέ «λόγω σοβαρών αμφιβολιών» και έτσι η Εθνική Πινακοθήκη δεν έκανε καμία προσπάθεια ανάκτησής του.

Εν τω μεταξύ τη διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης για να διαπιστωθεί η γνησιότητα των δύο πινάκων που εκλάπησαν από την Εθνική Πινακοθήκη, αναμένεται να διατάξει ο 6ος τακτικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση.
Την Παρασκευή, ο δικαστικός λειτουργός θα καλέσει τους αρμόδιους της Εθνικής Πινακοθήκης, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν την κυριότητα των πινάκων, ενώ θα ζητήσει να γίνει εκτίμηση των έργων, η οποία θα συνδεθεί με την ποινική μεταχείριση του δράστη, εάν η αξία τους υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ όπως ορίζει ο νόμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα της απόδοσης θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα από τους κύριους κατόχους των έργων, το οποίο θα κριθεί από  το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος