Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα σύνορα. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι βρίσκονται στον καταυλισμό, ενώ εκατοντάδες επιχειρούν να φτάσουν στα σύνορα περπατώντας. Εκατοντάδες οι πρόσφυγες στον Αλμυρό, σκηνές σε Πεδίον του Άρεως και πλ. Βικτωρίας. Σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά.
Σημειώνεται πως, όπως ανακοίνωσε η Σλοβενία, συμφώνησε με Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Κροατία να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.
Εγκλωβισμένοι στα σύνορα
Με μόλις 150 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ να έχουν περάσει το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, οι αρχές της γείτονος δεν την είχαν ανοίξει ξανά μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες των ανθρώπων μεγαλώνουν γιατί βρίσκονται εδώ μέρες, με πολλά μικρά παιδιά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Ύπατη Αρμοστεία. «Κουρασμένοι, εξαντλημένοι, ανυπόμονοι, έχουν μεγάλη αγωνία για το τι θα συμβεί» συμπληρώνει, χαρακτηρίζοντας «εκτάκτου ανάγκης» την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Ταξί με πρόσφυγες καταφθάνουν συνεχώς στον καταυλισμό όπου πλέον δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται περιμετρικά, μέσα στα γειτονικά χωράφια, με σκηνές όπου έχουν στήσει και ζουν σε άθλιες συνθήκες εκατοντάδες πρόσφυγες.
Ανάμεσά τους υπάρχουν και Αφγανοί, οι οποίοι ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα τους επιτραπεί να περάσουν. Περιμένουν μέρες, ακόμα και ανήλικοι Αφγανοί, οι οποίοι αρνούνται να μπουν σε καθεστώς προστασίας και σε δομή φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι θα καταφέρουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
«Απέδρασα από το Ιράκ, γιατί κινδύνευα επειδή μιλούσα τη γλώσσα του… σατανά», λέει ο 39χρονος Κάμελ, καθηγητής αγγλικών. Επί μέρες, εγκλωβισμένος αυτός και η οικογένειά του στον καταυλισμό, ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να διαβεί την ουδέτερη ζώνη.
Πολλοί συνεχίζουν να επιλέγουν να περπατούν τα 20 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από το Πολύκαστρο στην Ειδομένη.
Για πέμπτη ημέρα, εκατοντάδες πρόσφυγες παραμένουν στη Σούρτη Αλμυρού, αναμένοντας το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το δρόμο τους προς την Ειδομένη.
Στην Αττική, εκτός από τα κέντρα μετεγκατάστασης, όπως στο Σχιστό και τις άλλες ανοιχτές δομές φιλοξενίας, ασφυκτικά γεμάτη είναι τις τελευταίες τρεις ημέρες και η πλατεία Βικτωρίας. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, στην πλατεία βρίσκονταν πάνω από 700 πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάμεσά τους πολλές γυναίκες με μωρά, ανάπηροι, άρρωστοι και ασυνόδευτα ανήλικα.
Την Αθήνα επισκέφθηκε ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωπαίων σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος εξαπολύει βολές στις χώρες που επιμένουν σε εθνικές λύσεις και επικροτεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα για ευρωπαϊκή λύση.
Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός των συνόρων στα Βαλκάνια δεν συνάδει με τις διεθνείς συμβάσεις.
Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Σχετική είδηση: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την προσφυγική κρίση ετοιμάζει η Κομισιόν
Α. Μέρκελ: Απαραίτητη η ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό και την φύλαξη των συνόρων
Επικοινωνία Π. Παυλόπουλου-Χ. Φίσερ για το προσφυγικό – Κουρτς: Η Αυστρία υπερασπίζεται τα συμφέροντά της
Δραματική η κατάσταση στα σύνορα με τα Σκόπια-Εκατοντάδες πρόσφυγες πηγαίνουν με τα πόδια στην Ειδομένη (vid)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος