Δραστικές αλλαγές σε επτά τομείς προβλέπει ο κλιματικός νόμος (video)

Τον πρώτο της κλιματικό νόμο αποκτά η χώρα, ο οποίος αποσκοπεί στη διάθεση φθηνής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα δοθεί έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον ρυπογόνο λιγνίτη, το αργότερο έως το 2028. Το νέο περιβαλλοντικό πλαίσιο θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα είναι η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Για να μπορέσουν οι ανανεώσιμες πηγές να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, θα αναπτυχθούν και συστήματα για την αποθήκευση τους.

Αυτά, μεταξύ άλλων, προβλέπονται στον υπό διαμόρφωση 1ο κλιματικό νόμο που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «θα προσφέρει καθαρή και φθηνή ενέργεια αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει και πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες».

Καθώς ο λιγνίτης μας αποχαιρετά για πάντα το 2028 , πρόσθετη σταθερότητα στο νέο ενεργειακό σύστημα θα προσδώσουν οι διασυνδέσεις με τρίτες χώρες. Από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται καθαρή ενέργεια μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ενώ από τη Σαουδική Αραβία θα εισάγεται πράσινο υδρογόνο

Γινόμαστε και κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η καθαρή ενέργεια, λοιπόν, μετατρέπεται σε νέο πεδίο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Και οι πιο έτοιμες χώρες για την πράσινη μετάβαση θα είναι και οι κερδισμένες του μέλλοντος.

Η ενεργειακή μετάβαση θα αλλάξει και την καθημερινότητα των πολιτών, αφού, σύμφωνα με τις προβλέψεις:

  • Από το 2023 σε όλα τα νεόδμητα σπίτια θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εάν υπάρχει κοντά δίκτυο φυσικού αερίου.
  • Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.
  • Το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η ιδέα του κλιματικού νόμου ξεκίνησε από αίτημα της κοινωνίας των πολιτών

«Από την κοινωνία των πολιτών από περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεκίνησε το σχέδιο κλιματικού νόμου, δόθηκε στην κοινωνία σε ανοιχτή διαβούλευση και το αποτέλεσμα αυτής τη διαβούλευσης δόθηκε στα κόμματα, μοιράστηκε και στην κυβέρνηση» δήλωσε ο Διευθυντής της GREENPEACE Ελλάς, Νίκος Χαραλαμπίδης.

Το σχέδιο νόμου φέρνει αλλαγές σε 7 τομείς. Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στις μεταφορές, στη βιομηχανία, στα κτήρια , στη γεωργία και κτηνοτροφία, στη διαχείριση αποβλήτων και τη δασοπονία. Δραστηριότητες που πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα κλιματικά δεδομένα μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% ως το 2030 για να τις μηδενίσουν το 2050.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος