Κλιμακωτή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα – Αύριο οι ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης

Στο μέτωπο της ενέργειας, «κλείδωσαν» τα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι κλιμακωτή, ενώ επιδότηση θα δοθεί και για ηλιακούς θερμοσίφωνες. Αύριο το πρωί, ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης για ρεύμα και φυσικό αέριο.

Νέες τιμές ρεύματος αλλά και νέος μηχανισμός ενισχύσεων προβλέπεται από τον Οκτώβριο.

Προβλέπονται τρεις κλίμακες, με την επιδότηση να μειώνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση. Το πρώτο κλιμάκιο με τη μεγαλύτερη επιδότηση θα καλύπτει έως και 500 κιλοβατώρες το μήνα. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Σφαίρα», ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το νέο μοντέλο επιδοτήσεων δίνει κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, αναγνωρίζοντας όμως ότι πρέπει να στηριχθούν νοικοκυριά, που έχουν ως μόνη πηγή θέρμανσης το ρεύμα.

«Ένα νοικοκυριό το οποίο έκαιγε 500 κιλοβατώρες το μήνα, έβαζε μια θερμάστρα για να θερμανθεί, βρέθηκε με αδιανόητα υψηλούς λογαριασμούς. Είπαμε, λοιπόν, αυτό πρέπει να σταματήσει» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα και όσοι έχουν μεγάλες καταναλώσεις, αν τις μειώσουν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι θα επιβραβεύονται λαμβάνοντας την επιδότηση της χαμηλότερης κλίμακας κατανάλωσης. Η επιδότηση θα καλύπτει το σύνολο της επιπλέον επιβάρυνσης για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο.

Για δυσκολίες στην εφαρμογή του προβλεπόμενου μπόνους της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος έκανε λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ, Κώστας Μανιάτης.

Για επιδότηση της αισχροκέρδειας κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η αγορά ενέργειας χρήζει μόνιμων παρεμβάσεων, όπως η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

“Υπάρχει κύμα κρατικοποιήσεων στην ενέργεια σε Γαλλία Γερμανία. Στην Ολλανδία μπαίνει πλαφόν στην ενέργεια. Όποιος πιστεύει ότι το κράτος δεν πρέπει να παρέμβει στηρίζει την αισχροκέρδεια” δήλωσε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Οριζόντια θα είναι η επιδότηση και για το φυσικό αέριο, με στόχο την συγκράτηση της τιμής κάτω από τα 15λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος