Κιβωτός του Κόσμου: Νέα μαρτυρία στο φως από την ΕΡΤ – Τι εξετάζει τώρα η Εισαγγελία Ανηλίκων ― Ελέγχουν λογαριασμούς (video)

Array

Το βασανιστήριο της απομόνωσης ακόμη και για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες καταγγέλλει στην ΕΡΤ, ότι βίωσε πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού του Κόσμου» με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και την Εισαγγελία Ανηλίκων να εξετάζει πλέον τρίτη περίπτωση πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.

«Έχω μπει δύο, τρεις φορές στην απομόνωση. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχω κάτσει είναι 3 εβδομάδες σε ένα δωμάτιο με μία καρέκλα και ένα τραπεζάκι. Δεν σε άφηνα ούτε να μιλήσεις με τα άλλα τα παιδιά. Έβγαινες μόνο για εργασία και ξανάμπαινες μέσα στο δωμάτιό σου» λέει πρώην φιλοξενούμενος στην ΕΡΤ.

Στην καταγγελία γίνεται αναφορά και για τον 19χρονο, ο οποίος έχει καταθέσει σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης σεξουαλική παρενόχληση.

«Έπαιρνε δύο συγκεκριμένα παιδιά που τους είχε δίπλα του. Πάντα το 19χρονο παιδί που το έπαιρνε από παράρτημα σε παράρτημα, τον κατέβαζε συχνά Αθήνα. Ο αδερφός μου μου έλεγε ότι είχε μείνει από απουσίες γι’ αυτόν τον λόγο, γιατί κατέβαινε συχνά από Καλαμάτα στην Αθήνα και είχε μείνει από απουσίες. Τον είχε μαζί του καθημερινά. Τον πρόσεχε. Του ζήταγε ο πάτερ να του βγάζει τα παπούτσια, να τον περιποιείται» λέει ακόμα. 

Στο μεταξύ, για προσπάθεια αποξένωσης από τα παιδιά της, καταγγέλλει μητέρα τριών παιδιών ηλικίας 13, 10 και 3 ετών τα οποία, μετά από ανώνυμη καταγγελία για παραμέληση μεταφέρθηκαν σε δομή της Αθήνας, όπου φιλοξενήθηκαν επί 8 μήνες με εισαγγελική εντολή.

Ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του πολίτη, τα παιδιά επέστρεψαν στο σπίτι τους.

«Πήγαινε η μητέρα εκεί και δεν μπορούσε να δει τα παιδιά της. Της έλεγαν ότι μπορεί να ήταν άρρωστα ή να είχαν διάφορες δραστηριότητας που δεν μπορούσαν να τη δουν. Δεν πήγαιναν στο σχολείο, καθώς επίσης ότι πείναγαν και κάποιος φορές τους έβαζαν και τιμωρίες, τιμωρίες στο θέμα του φαγητού, η μητέρα τα βρήκε αδυνατισμένα παρότι τα είχε παραδώσει σε καλή κατάσταση» λέει η συνήγορος της μητέρας, Κατερίνα Φραγκάκη.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλούν και οι καταγγελίες στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων σχετικά με τις δωρεές που αφορούσαν σε ρούχα, πολλά από τα οποία ήταν καινούργια και τα έκαιγαν ή τα πετούσαν μέσα στο ποτάμι κοντά στη δομή.

Οι εικόνες αυτές είναι γνώριμες στους κατοίκους, αφού πολύ συχνά καταγγέλλουν ότι γίνονταν μάρτυρες από δωρεές με ρούχα και τρόφιμα να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Εισαγγελική έρευνα για τρίτη περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού 

Παράλληλα, μία νέα περίπτωση πιθανής σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικου από την «Κιβωτό του Κόσμου» -η τρίτη που τίθεται στο επίκεντρο των ερευνών- εξετάζεται από την Εισαγγελία Ανηλίκων.

Πρόκειται για ανήλικους τα ονόματα των οποίων αναφέρθηκαν μέσα από μαρτυρίες στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

Ήδη γίνεται προσπάθεια να πειστούν τα παιδιά προκειμένου να λύσουν τη σιωπή τους , να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μιλήσουν για όσα έχουν βιώσει.

Δυο πρώην εργαζόμενοι παιδαγωγοί στη δομή πέρασαν σήμερα το κατώφλι της Εισαγγελίας ανεβάζοντας τον αριθμό των μαρτύρων στους δώδεκα.

Οι εισαγγελείς ανηλίκων, που χειρίζονται την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν τους απόρρητους φακέλους παιδιών που φέρονται να έχουν καταγγείλει κακοποίηση αλλά και εκείνων που υπάρχει υποψία ότι πιθανώς έχουν κακοποιηθεί.

Παράλληλα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί φέρονται να αναζητούν στοιχεία για κακοποιητικές συμπεριφορές και μέσα από τις απόρρητες αναφορές κοινωνικών λειτουργών.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσωπα από το περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου με αφορμή τις αναφορές ότι είναι άφαντός επικοινώνησαν με την Εισαγγελία ενημερώνοντας πως ο ιερέας είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης όποτε του ζητηθεί.

Σαρωτικοί έλεγχοι στην «Κιβωτό»

Η οικονομική αστυνομία εξετάζει εξονυχιστικά τα οικονομικά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με επίκεντρο των ερευνών τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και θυρίδες του πατέρα Αντώνιου και των στενών του συνεργατών.

Ήδη από τρία έμπειρα στελέχη της Αρχής μελετώνται τα πρώτα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για δέκα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης στη δομή, αλλά και στενούς συγγενείς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής από τον έλεγχο, έχουν εντοπιστεί 2 εκ. ευρώ της Κιβωτού τα οποία διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Και οι δύο ήταν διαχειριστές επίσης σε μία τουλάχιστον θυρίδα, στην οποία, μετά το άκουσμα των καταγγελιών, φέρεται να πήγε η πρεσβυτέρα προκειμένου να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν σε άλλη θυρίδα που άνοιξε.

Με επείγουσα παραγγελία της Αρχής, θα διακριβωθεί αν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί και στο εξωτερικό οπότε και θα ζητηθούν στοιχεία για τις κινήσεις τους.

Παράλληλα, θα διαπιστωθούν άμεσα τα ακίνητα που διαθέτει η Κιβωτός αλλά και τα πρόσωπα που έχουν «κομβικά» καθήκοντα στη δομή προκειμένου να εξακριβωθεί εάν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως εάν προκύπτουν υπόνοιες για τυχόν παρανομίες, θα διατάσσεται η δέσμευση των ακινήτων των προσώπων αυτών.

Από την αρχή της λειτουργίας της μέχρι και σήμερα από χορηγίες φέρονται να μπήκαν στα ταμεία της ΜΚΟ πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως τα μεγαλύτερα ποσά φέρονται να δόθηκαν από το 2014 – 2015 και μετά, όταν η «Κιβωτός» άρχισε να γίνεται γνωστή.

Στους Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, έχουν υποχρέωση να δηλώνουν και τα έσοδα και τα έξοδα, έχουν κανονικά ΑΦΜ, και ο οργανισμός οφείλει να κάνει φορολογική δήλωση, όμως έχουν μικρότερη φορολογία.

Ο έλεγχος επικεντρώνεται εάν τηρήθηκε η διαδικασία των δαπανών ή ένα μπήκαν και χρήματα απευθείας στους λογαριασμούς.

Ερευνάται για παράδειγμα, εάν δημιουργούνταν εικονικές δαπάνες, διοργάνωναν π.χ. κάποια εκδήλωση την κοστολογούσαν παραπάνω και δημιουργούσαν εικονικά έξοδα.

Η έρευνα αφορά και την μισθοδοσία των 150 περίπου εργαζομένων, πόσα χρήματα δηλαδή κατέληγαν σε αυτούς.

Συνεδρίασε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο 

Το πρώτο συμβούλιο του νέου διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού, πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», προκειμένου να αποφασιστούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα.

«Σκοπός είναι να παραμείνει η Κιβωτός ζωντανή, ενεργή, με πάρα πολύ καλά δυνατά συστήματα τα οποία θα εφαρμοστούν. Θα γίνει αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα εργαζόμενοι, παιδιά, εθελοντές, οικονομικά στοιχεία, θα γίνει αξιολόγηση παντού. Εάν χρειαστεί θα τον συναντήσω, δεν έχω κάτι εγώ με τον πατέρα Αντώνιο» δήλωσε η νέα πρόεδρος του ΔΣ, Αλεξάνδρα Μαρτίνου. 

«Η φωνή του νέου διοικητικού συμβουλίου θα είναι μία, θα είναι περιοδική και όχι συχνή γιατί πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα το χώρο και το σημείο που βρεθήκαμε και αυτά που είπατε για τις αξιολογήσεις και του προσωπικού αλλά και την εκτίμηση των παιδιών» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών “SOS” και νέο μέλος του ΔΣ, κ. Πρωτόπαππας. 

Συνάντηση με τον πατέρα Αντώνιο την πρεσβυτέρα και ακόμη δύο στελέχη του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας της Δομής το Σεπτέμβριο του 2020 στην Καλαμάτα.

«Ήταν αυτονομημένος, αυτοδιαχειριζόμενος  και αυτοδιοίκητος χωρίς ποτέ να δίνει λογαριασμό σε κανέναν από τους επισκόπους. Του εξήγησα ότι και μόνο ότι έρχεται στην Καλαμάτα και κυκλοφορεί εβδομάδες και επισκέπτεται παράγοντες και βλέπει επιχειρηματίες είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο και αντιεκκλησιολογικό», δήλωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Ντίνα Τσουκαλά, Κώστας Στάμου, Βασίλης Σιώμος, Σοφία Πατραμάνη, Κώστας Γαζούλης, Ελένη Μπουγά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος