Κυβέρνηση και Θεσμοί ανοίγουν τα χαρτιά τους – Ασφαλιστικό και δημοσιονομικό κενό στο επίκεντρο (vid)

Ξεκινά στις 5 το απόγευμα η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Με επικεφαλής της ελληνικής πλευράς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ΕΣΜ) θα γίνει μια εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς, ενώ ανάλογες συναντήσεις θα έχουν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ελάφρυνση του χρέους, καθώς, όπως είπε, οι καταναλωτές φοβούνται να καταναλώσουν και οι επενδυτές φοβούνται να επενδύσουν.

Ευπρόσδεκτη η διαπραγμάτευση καθώς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι με συγκεκριμένες και έλλογες προτάσεις, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η διαδικασία της αξιολόγησης δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 4 έως 5 εβδομάδες, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Η πρώτη φάση των συζητήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας, οπότε και τα μέλη του κουαρτέτου θα αναχωρήσουν από τη χώρα μας για λίγες μέρες προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Φεβρουαρίου για το τελικό στάδιο της αξιολόγησης, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα κόκκινα δάνεια, στις αποκρατικοποιήσεις, στα δημοσιονομικά μεγέθη της επόμενης τριετίας και φυσικά στο φλέγον ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση του 2016, η κυβέρνηση θα επικαλεσθεί την υπέρβαση κατά 1,9 δισ. ευρώ των εσόδων το 2015 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ το έτος αυτό, παρά τον αρχικό στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά θα καταθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εμμένοντας στη θέση ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα εκτελεστεί κανονικά με βάση τις προβλέψεις.

Στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση προβλέπει καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις και κινείται με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Κρίσιμος, στο μέτωπο αυτό, αναμένεται να είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, καθώς εκτιμάται ότι μπαίνει στη διαπραγμάτευση με πιο σκληρή γραμμή.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά τη λειτουργία και τη δομή του.

Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης το θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από την προηγούμενη διαπραγμάτευση είχε δοθεί προθεσμία ως τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισής τους.

«Η δέσμευση του Eurogroup για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι δεδομένη και πολύ ισχυρή αν η κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ σύμφωνα με τουίτ του οργανισμού.

«Η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο και φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο αξιολογείται από τους θεσμούς. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος. Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά, επί του παρόντος, δεν μπορεί να προβλεφθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Οι αποφάσεις για το χρέος μπορούν να προετοιμαστούν, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ», ανέφερε ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ μιλώντας στον Σκάι.

«Η Ελλάδα πρέπει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση. Σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για ευελιξία και προσαρμογή στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των χωρών. Όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών», Μισέλ Σαπέν στην Καθημερινή.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις απόψεις του κ. Σαπέν σχετικά με το ελληνικό χρέος. Στο οικονομικό επιτελείο, άλλωστε, επισημαίνουν ότι η διευθέτηση της εκκρεμότητας με το χρέος θα ανοίξει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη εισροή ξένων επενδύσεων.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος