Ζητούν απόδοση ευθυνών για τους θανάτους στα ΕΛΠΕ – διαδήλωση στις 24 Ιουνίου στη Βουλή

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στα ΕΛΠΕ, με τη διοργάνωση διαδήλωσης στο Υπ. Εργασίας και τη Βουλή στις 24 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά που σημειώθηκε την Παρασκευή 8 Μαΐου.

Με συμμετοχή εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιουνίου σύσκεψη και συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Εργοδοτικά Εγκλήματα», όπου συμμετέχουν εργαζόμενοι, εργατικές κινήσεις, δημοτικές κινήσεις και μεμονωμένοι εργαζόμενοι.

Στο απολογιστικό δελτίο της σύσκεψης αναφέρεται πως: «Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ενημέρωσαν για τις συνθήκες που ευνοούν τα εργατικά ατυχήματα στα ΕΛΠΕ. Μη εκπαιδευμένο προσωπικό, εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικές σχέσεις εργασίας, κίνητρο για συντόμευση του  shutdown (δηλαδή του χρονικού διαστήματος που κλείνει το διυλιστήριο για γενική επισκευή) με μπόνους για Διευθύνοντες συμβούλους και στελέχη και μεγαλύτερα μερίσματα στους μετόχους είναι από τις βασικές αιτίες, που οδηγούν σε τέτοια «ατυχήματα».

Στο συγκεκριμένο έγκλημα είχαν αρχίσει της  εργασίες του shutdown χωρίς να διακόψουν την λειτουργία του διυλιστηρίου, έστησαν σκαλωσιές έβαλαν τεράστιους προβολείς ώστε να δουλεύουν τα συνεργεία επισκευών σε 24ωρες βάρδιες κ.α,. Ένας από αυτούς τους προβολείς ήταν ενδεχόμενα η αφορμή της έκρηξης μαζί με αέρια που διέφυγαν από την κανονική λειτουργία.

Μετά το ατύχημα οι έρευνες της εταιρείας αφήνουν στο απυρόβλητο τα διευθυντικά στελέχη που έδωσαν την εντολή να αρχίσουν τα έργα του  shutdown χωρίς να διακόψουν την λειτουργία, στήνοντας το σκηνικό του εγκλήματος, και θέλουν να φορτώσουν τα εγκλήματα στους εργοδηγούς που υπέγραφαν τις διάφορες εργασίες».

Ζητούν απόδοση ευθυνών για τους θανάτους στα ΕΛΠΕ – διαδήλωση στις 24 Ιουνίου στη Βουλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδηγοί υποχρεώνονται να εποπτεύουν σε έξι έως οκτώ συνεργεία αντί για ένα έως δύο.

Αιχμή της κινητοποίησης είναι «η παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών του εγκλήματος στα ΕΛΠΕ και την κατάργηση του απάνθρωπου και βάρβαρου καθεστώτος των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Επίσης η άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζόμενων και λαού  από την ασυδοσία του κεφαλαίου».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι εργασιακές εξελίξεις συνδέονται με τις πολιτικές που προωθούν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. και οι διοργανωτές ζητούν τη διακοπή κάθε διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους προαναφερόμενους θεσμούς.

Νάσος Μπράτσος

Πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος