Ζερεφός στην ΕΡΤ: Δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλες πυρκαγιές – Τα χειρότερα είναι μπροστά μας (video)

“Οδεύουμε ολοταχώς προς ένα αποσταθεροποιημένο κλίμα, ήρθε η ώρα να το δούμε ζωντανά και με τον χειρότερο τρόπο” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, επαναλαμβάνοντας ότι “τα χειρότερα από τις πυρκαγιές δεν τα έχουμε δει ακόμη”. Όπως επισήμανε ακόμη και εάν ελεγθούν οι πυρκαγιές τις αμέσως επόμενες ημέρες το ρίσκο της αναζωπύρωσης είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ότι έχουμε δει έως σήμερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται το Σαββατοκύριακο”

“Για να γίνει τόσο έντονος καύσωνας πρέπει να υπάρχει το υπόβαθρο των ετησίων ανέμων” επισήμανε γιατί όπως εξήγησε, “εάν φυσάνε άνεμοι δυνατοί μετριάζεται ο καύσωνας και δεν φτάνει στο επίπεδο να ξεπεράσει τους 44 και 45 βαθμούς. Επομένως όπως εξήγησε “τα χειρότερα είναι πράγματι μπροστά μας, γιατί θα τελειώσει αυτό το φαινόμενο κοντά στην Παρασκευή, θα αρχίσουν όμως να πνέουν ισχυρότεροι άνεμοι και ό,τι αποκαΐδια έχουν μείνει το Σαββατοκύριακο θα αναζωπυρωθούν

Συνέστησε “όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα να μείνουν σπίτι τους, να ρυθμίσουν το κλιματιστικό τους ώστε να επανακυκλοφορεί τον αέρα και να βάλουν στις χαραμάδες στα παράθυρα και στις πόρτες, ιδιαίτερα στην κύρια είσοδο βρεγμένες πετσέτες ή βρεγμένα σεντόνια” γιατί όπως επισήμανε “τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα”

Από την μελέτη που έχουν κάνει για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Τράπεζα της Ελλάδος συνάγεται ότι “το κόστος από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στο τέλος του αιώνα φτάνει και υπερβαίνει τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν προσαρμοστούμε μπορεί να πέσει στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή προσθέτουμε άλλο ένα εξωτερικό χρέος” υπογράμμισε.

“Πρέπει να προσαρμοστούμε και να είμαστε έτοιμοι” επισήμανε, ενώ τόνισε πως “τα φυτά όταν επικρατούν τόσο αυξημένες θερμοκρασίες είναι πολύ ευάλωτα και έτοιμα να καούν. Εάν τους δοθεί ο πρώτος σπινθήρας, αυτό μεταφέρεται πάρα πολύ γρήγορα ακόμη και εάν δεν φυσάει άνεμος” και πρόσθεσε πως “δεν είμαστε αρκετά εκπαιδευμένοι στη διαχείριση των ξερών χόρτων και πρέπει άμεσα να γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση με τον καθαρισμό των οικοπέδων.”

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος