Υπογραφή μνημονίου για διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό

Σε υπογραφή μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας, προχώρησαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η ΑΕΠ Ελαιώνα για την έναρξη της Διπλής Ανάπλασης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό.

Αμέσως μετά ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:

«Μετά από πολλά χρόνια που οι Αθηναίοι και ο κόσμος του Παναθηναϊκού άκουσαν πολλά λόγια για τη διπλή ανάπλαση και παρά τη φιλότιμη προσπάθεια στο παρελθόν, του τότε Υπουργού, κ. Γιώργου Σουφλιά που δυστυχώς δεν ευοδώθηκε, η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά αναλαμβάνουν τη δέσμευση να υλοποιηθεί το έργο της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Σκοπός μας είναι να δώσουμε ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στους πολίτες της Αθήνας, ένα μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου που θα ικανοποιεί τις διεθνείς ανάγκες του Παναθηναϊκού για τα επόμενα χρόνια, αξιοπρεπείς αθλητικές εγκαταστάσεις στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και μια καινούργια μεγάλη γειτονιά για όλους τους κατοίκους της Αθήνας.
Το έργο της διπλής αναπλάσεως θα αλλάξει την εικόνα της Αθήνας τα επόμενα χρόνια και δέσμευσή μας είναι σε 36 μήνες από σήμερα να είναι όλα έτοιμα».

Υπογραφή μνημονίου για διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ΒοτανικόΟ Δήμος Αθηναίων

Σε ανακοίνωσή του (διαβάστε το αναλυτικό κείμενο) ο Δήμος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: “Ξεκινάει η Διπλή Ανάπλαση, μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δυο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων.

Για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος συμφώνησαν η Κυβέρνηση, ο Δήμος Αθηναίων ως επισπεύδων και συντονιστής, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank & Τράπεζα Πειραιώς).

Το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Παναγιώτης Μαλακατές, ο Γιάννης Αλαφούζος, μέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ως εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνας, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Τα βασικά έργα της Διπλής Ανάπλασης:

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δημιουργείται:

  • ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων
  • αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ
  • εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης
  • και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης

Με το νέο πάρκο- τοπόσημο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα δοθεί η ευκαιρία της ανάπλασης των Προσφυγικών και της σύνδεσής του μέσα από ελεύθερους υφιστάμενους χώρους, με τον Λυκαβηττό και με το Πάρκο Ελευθερίας. Μία νέα διέξοδος για τον δημότη και την πόλη. Μία νέα διαδρομή για τον κάτοικο, αλλά και τον επισκέπτη της Aθήνας.

Στον Βοτανικό, όπως προβλέπει το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, δημιουργείται:

  • γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA UEFA 4 αστέρων
  • αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ.
  • ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό
  • αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ.
  • 52.000 τ.μ. στο ακίνητο της ΑΕΠ Ελαιώνα
  • χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων
  • έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κλπ.
  • σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές

Σε περιοχή εκτός της έκτασης της Διπλής Ανάπλασης και πιο συγκεκριμένα σε όμορα οικόπεδα ή σε οικόπεδα ακτίνας 300 μέτρων από την έκταση της Διπλής Ανάπλασης, ο Δήμος θα χωροθετήσει -κατόπιν συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό- τη δημιουργία Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων. Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ένταξη του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων εντός των ορίων του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, θα δημιουργούσε πολεοδομικές, νομικές, τεχνικές και άλλες δυσκολίες στην εφαρμογή του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης.

Η μεταφορά των εν λόγω αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της από άναρχη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου, σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών, έχει έναν διττό στόχο: α) την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί, β) τη διεύρυνση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας. Σε αυτή τη κατεύθυνση ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζει Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή του Ελαιώνα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος