H κολχικίνη στο οπλοστάσιο κατά του κορονοϊού – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Η αρχική ευφορία από την έναρξη των εμβολιασμών έδωσε τη θέση της στον προβληματισμό λόγω των καθυστερήσεων του προγράμματος, με ευθύνη των εταιρειών, και ξανάφερε στο προσκήνιο την ανάγκη στροφής στο οπλοστάσιο των φαρμάκων. Στο πρωτόκολλο των θεραπειών μπαίνει η κολχικίνη, καθώς κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η χορήγησή της μείωσε κατά 44% τη θνητότητα, κατά 25% τη νοσηλεία και κατά 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.

Ένα φάρμακο που κυκλοφορεί εδώ και πολλές δεκαετίες έρχεται να αποτελέσει βασικό όπλο στη θεραπεία του κορονοϊού. Πρόκειται για ένα χάπι, την κολχικίνη, η χορήγηση της οποίας σε ασθενείς εκτός νοσοκομείων αυξάνει την επιβίωση και μειώνει τις διασωληνώσεις.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην έγκριση της κολχικίνης ως θεραπεία σε ασθενείς εκτός νοσοκομείων μετά τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης σε περισσότερους από 4.000 ασθενείς.

“Οι ασθενείς που πήραν κολχικίνη είχαν περίπου μισές διασωληνώσεις και 40-45% λιγότερους θανάτους. Τα υπόλοιπα φάρμακα που δοκιμάστηκαν σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς δεν είχαν αποτέλεσμα. Είναι το πρώτο από του στόματος φάρμακο που μπορεί να δοθεί τόσο νωρίς στην πορεία της λοίμωξης που έδειξε τόσο καλά αποτελέσματα” τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας και συμμετέχων στη μελέτη Γιώργος Γιαννόπουλος.

«Μιλάμε για ένα φάρμακο, φθηνό, ακίνδυνο, χωρίς πολλές παρενέργειες που μπορεί να χορηγηθεί σε μεγάλη ομάδα πληθυσμού» υπογραμμίζει ο καθηγητής καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Η κολχικίνη μπορεί να λαμβάνεται ανεπιφύλακτα από ασθενείς ηλικίας άνω των 60. Οι ασθενείς από 18 έως 60 ετών, μπορούν να την λαμβάνουν μόνο εφόσον υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ προσεκτικά πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το φάρμακο θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

“Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού”, όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:

  • Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
  • Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.
  • Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση
  • Απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Στη χώρα μας υπάρχει επάρκεια κολχικίνης και σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα γίνει εισαγωγή 200.000 τεμαχίων.

Ο ΕΟΦ για τον τρόπο διάθεσης

Συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Έδαφος κερδίζει και η πειραματική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Η Γερμανία προχώρησε σε αγορά μεγάλης ποσότητας φαρμάκων καθώς σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Υγείας, τα μονοκλωνικά αντισώματα λειτουργούν ως ένα παθητικό εμβόλιο και η χορήγηση τους στα πρώτα στάδια της νόσου μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μην παρουσιάσουν σημαντική επιδείνωση.

Θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα είχε λάβει τον περασμένο Οκτώβριο ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν νόσησε από κορονοϊό.

32 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης σε ένα 24ωρο στην Ελλάδα

32 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Βρετανία εντοπίστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη σε 59. Τα κρούσματα ταυτοποιήθηκαν από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που κάνει τη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού.

Από αυτά:

• 3 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.

• 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος

• 8 δείγματα προερχόμενα από Κρήτη.

• 17 δείγματα από την Αθήνα.

Δηλαδή μόνο 3 είναι ταξιδιώτες από το εξωτερικό και οι 29 είναι στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό σε ποσοστό από 30-60%.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Σχετικά Άρθρα: Θετικός στον κορονοϊό ο καθηγητής Αθ. Εξαδάκτυλος

Θετικός στον κορονοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος