Βίντεο ντοκουμέντο από τις έρευνες των βατραχανθρώπων στο ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου του ιστιοφόρου σκάφους με μετανάστες, για τον εντοπισμό αγνοουμένων, ανοιχτά της Πάρου. Στιγμιότυπα από τις υποβρύχιες έρευνες των βατραχανθρώπων έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα. Στο βίντεο καταγράφονται στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος που ερευνούν εξονυχιστικά το σκάφος που έχει βυθιστεί.

Αδίστακτοι διακινητές στοίβαξαν σε ιστιοφόρο περίπου 80 μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, για να τους μεταφέρουν από τα τουρκικά παράλια απευθείας στην Ιταλία. Το σκάφος πιθανόν λόγω εισροής υδάτων και ενώ ο καιρός ήταν καλός, αναποδογύρισε και βούλιαξε 5 μίλια βορειοδυτικά του νησιού.

Δεκαέξι μετανάστες πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Πρόκειται για 12 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος. Δύτες βούτηξαν και ερεύνησαν το βυθισμένο ιστιοφόρο για το ενδεχόμενο να υπάρχουν εγκλωβισμένοι μετανάστες. Μόνο τα λιγοστά υπάρχοντά τους βρήκαν και λίγα σωσίβια που πιθανότατα δεν πρόλαβαν να φορέσουν. Από τους επιβαίνοντες, 63 επέζησαν.

Τα παραπλέοντα πλοία ερευνούν την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από το σημείο του ναυαγίου, βορειοδυτικά της Πάρου, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, θα συνδράμει με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και με περιπολικά πλωτά σκάφη το λιμενικό. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας και όσοι χρειάστηκαν κάποια επιπλέον βοήθεια στο κέντρο Υγείας της Παροικιάς.

Η ΕΡΤ σε περιπολία του Λιμενικού ανοιχτά της Λέσβου

Οι γυναίκες και οι άνδρες και του Λιμενικού Σώματος δίνουν καθημερινά μάχη για να φυλάξουν τα θαλάσσια σύνορα, αλλά και για να διασώσουν μετανάστες που ρισκάρουν τη ζωή – τη δική τους και των παιδιών τους – για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς είναι μια νυχτερινή περιπολία στο χειμωνιάτικο Αιγαίο.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου / Επιμέλεια: Νίκος Κουντούρης
Ρεπορτάζ ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου: Δήμητρα Λαχουρή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος