Α. Βατόπουλος: Σε κάμψη η πανδημία – Ανοσοποιημένος σε μεγάλο βαθμό ο πληθυσμός

“Δεν ήρθη η αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας. Αυτό που ήρθη είναι η απειλή του προστίμου” επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. “Η πολιτεία εκτίμησε ότι έχουμε εκπαιδευτεί αρκετά ώστε να ξέρουμε πότε να τη φοράμε” πρόσθεσε και ενημέρωσε πως “διαπιστώνεται σαφής ύφεση της πανδημίας και τα καλά νέα είναι ότι ο πληθυσμός είναι σε μεγάλο ποσοστό ανοσοποιημένος είτε με εμβόλιο είτε με νόσηση”

“Η πολιτική που έχει αποφασιστεί να ακολουθηθεί σε όλη την Ευρώπη είναι αυτή της ελάττωσης των μέτρων περιορισμού” είπε ο κ. Βατόπουλος, ωστόσο επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι “αυτές οι επιδημίες πηγαινοέρχονται με κύματα. Έχουμε ύφεση της πανδημίας, αλλά ενδεχομένως είμαστε εν αναμονή του 5ου κύματος”

Επιπλέον πρόσθεσε πως “πάντα υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης παραλλαγών και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε μεγάλη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία έχει και αυτή παραμέτρους υγειονομικής κρίσης”. Διευκρίνισε όμως πως αυτό το αναφέρει απλώς ως μία παράμετρο, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο ελεγχόμενη η κατάσταση.

“Το βέβαιο είναι ότι η Όμικρον έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, τα κρούσματα είναι πάρα πολλά αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πολύ ελαφριά η νόσηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και βαριά περιστατικά” ενημέρωσε ο κ. Βατόπουλος.

Ο καθηγητής έστειλε το μήνυμα ότι “μπορεί η μάσκα να μην είναι υποχρεωτική αλλά η χρήση της είναι απαραίτητη όταν υπάρχει συνωστισμός

“H συζήτηση που γίνεται για αντιμετώπιση του κορονοϊού στο μέλλον είναι για ετήσιο εμβολιασμό τουλάχιστον των ευπαθών ομάδων, όπως γίνεται με τη γρίπη” ενημέρωσε.

“Ακόμη δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο κρατάει το εμβόλιο. Μελέτες λένε ότι μπορεί να κρατάει και ένα χρόνο. Πρέπει να αποδειχτεί” επισήμανε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος