Βασιλακόπουλος: Κανένα αντιικό χάπι δεν μπορεί να υποκαταστήσει το εμβόλιο

Την ανησυχία τους για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στην κοινότητα εκφράζουν στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, ο παθολόγος Βασίλης Ανδρεάδης – που νόσησε και ο ίδιος βαριά από κορονοϊό – και η Μαρία Τσολιά καθηγήτρια Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ. Επιφυλακτικός με την αποτελεσματικότητα των αντιικών φάρμακων που ανακοινώνονται από εταιρείες φάνηκε ο κ. Βασιλακόπουλος – με πρόσφατο αυτό της Merck– δηλώνοντας κατηγορηματικά ” Δεν πρόκειται να βρεθεί χάπι που με το που θα το πάρεις θα γίνεσαι 100% καλά. Κανένα από τα αντιικά που έχουν ανακοινωθεί δεν έχει κριθεί με αναλυτικό και επιστημονικό τρόπο από εμπειρογνώμονες. Είναι ανακοινώσεις εταιρειών. Το χάπι βοηθάει εκείνους που το εμβόλιο δεν έχει πετύχει να μπλοκάρει τελείως τη νόσο, στο να μην χειροτερέψουν”

Όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλακόπουλος “Μονοκλωνικά αντισώματα έχουν δοθεί πάρα πολλά στην Ελλάδα. Τα δίνουμε όταν επιδεινώνεται η κατάσταση του ασθενούς και προσπαθούμε να αποφύγουμε την διασωλήνωση. Είναι φάρμακα που μπλοκάρουν τον καταιγισμό της φλεγμονής. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο”

Από ενδοοικογενειακή μετάδοση νόσησε από την Covid-19 ο παθολόγος Βασίλης Ανδρεάδης και νοσηλεύτηκε για 10 ημέρες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου και εργαζόταν. Περιγράφει ως πρωτόγνωρη ακόμη και γι΄αυτόν την κατάσταση στη ΜΕΘ, καθώς όπως λέει ήταν σε μεγάλη απομόνωση και άσχημη ψυχολογική κατάσταση ” Κυρίως από την πρώτη έως την 8η ημέρα οπότε και κατάλαβα ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος διασωλήνωσής μου.”. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “Την 4η με 5η ημέρα της νοσηλείας μου μάζεψα τα προσωπικά μου αντικείμενα και ζήτησα από νοσηλεύτρια που γνώριζα να τα επιστρέψει στους οικείους μου γιατί δεν ήξερα πως θα ήταν η επόμενη ημέρα”

Αισιόδοξη ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστεί αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία τον Οκτώβριο φάνηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Τσολιά, επισημαίνοντας ότι “ο συνδυασμός της χρήσης μάσκας με τα συχνά self test, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός για τον έλεγχο της μετάδοσης της λοίμωξης στα σχολεία”

Τόσο η κα Τσολιά όσο και ο κ. Βασιλακόπουλος φάνηκαν επιφυλακτικοί στη πραγματοποίηση παρελάσεων την 28η Οκτωβρίου. “Όλες οι μαζικές εκδηλώσεις είναι επικίνδυνες”, είπε ο καθηγητής.

Προχώρησε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας “Χάνουμε κάθε μέρα ένα λεωφορείο γεμάτο με ανθρώπους και δεν πάει η ελληνική κοινωνία να εμβολιαστεί. Πρέπει να έχουμε γίνει αναίσθητοι στο θάνατο“. Και προσθέτει “Θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά ως κοινωνία η εκπαίδευση που πήραμε τα τελευταία 50 χρόνια και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα ευρήματα της επιστήμης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος