Β. Κικίλιας: Ανάγκη κινητοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών για τα μέτρα – Κινητές μονάδες εμβολιασμού έξω από ναούς

Array

Διάχυτος ο προβληματισμός για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, με τους επιδημιολογικούς δείκτες να εξακολουθούν να παρουσιάζουν αύξηση, και τους δείκτες θετικότητας να είναι υψηλοί σε αρκετές περιοχές της χώρας, το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου.

Τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας σε αναλογία πληθυσμού, παρουσιάζουν Νάξος, Ικαρία, Ηλεία, Άνδρος και Μύκονος.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός, ότι ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των υγειονομικών.

Την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι συναρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι. Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς είπε ότι η επιτροπή βιοηθικής έχει ήδη καταλήξει ότι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι όλοι οι υγειονομικοί. Όπως εξήγησε, «η συντριπτική πλειονότητα γιατρών πάνω από 95% έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσουν εμβολιάζονται και οι νοσηλευτές».

Σχετικά με το πόσο είναι έτοιμο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει το φθινόπωρο, είπε ότι αυτό βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Aπαντώντας σε ερώτηση για το αν η οργανωμένη Πολιτεία μπορεί να εντοπίσει ποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα και να τους επιβάλει κυρώσεις, σημείωσε: «πάντα μπορεί η πολιτεία να εντοπίσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους επιβάλει πρόστιμα αλλά και κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σε προσεχή ΚΥΑ».

Επίσης ο υπουργός έκανε γνωστό ότι κινητές μονάδες εμβολιασμού θα βρίσκονται πιλοτικά από την Κυριακή σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς, ξεκινώντας από τις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ευαίσθητους τομείς του δημοσίου, είναι το επόμενο στάδιο αντίδρασης, απέναντι στον κορονοϊό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας ενδέχεται να αφορά εκπαιδευτικούς , ένστολους όλων των κατηγοριών, δηλαδή πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων, την Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική καθώς και εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές, όπως η ενέργεια και η ύδρευση.

Υποχρεωτικά θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ιδιώτες γιατροί και οι φαρμακοποιοί ενώ από 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασίας μπαίνουν οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης .

Επίσης η επιτροπή λοιμωξιολόγωννεισηγείται να ανοίξουν οι παιδότοποι σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στους παιδότοπους θα μπαίνουν με τεστ και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε ότι αφορά τα test και τη χρήση μάσκας από τους ερασιτέχνες  αθλητές οι λοιμωξιολόγοι προσανατολίζονται σε δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα και self test σε παιδιά έως 12 ετών.

Με προσφυγή στο ΣτΕ, και στάση εργασίας από τις 10 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, η ΠΟΕΔΗΝ αντιδρά στην υποχρεωτικότητα.  Ο πρόεδρος της κ. Γιαννάκος, ζήτησε παράταση στην προβλεπόμενη αναστολή εργασίας των εργαζομένων σε δομές υγείας, ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν και αυτοί  που δεν θα έχουν εμβολιαστεί έστω και με την πρώτη δόση, έως την 1η Σεπτεμβρίου.

“Δεν θα κλείσει η οικονομία, παρεμβάσεις θα γίνονται σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένη θετικότητα”, τόνισε στην ΕΡΤ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος